Discovery World -kanavalla näytetty dokumentti keskittyi kertomaan siitä kuinka pelkkien fossiilien tutkiminen on ajoittain ajanut tutkijat vääriin johtopäätöksiin. Tutkija Jack Horner on tullut luukudosanalyyseilla siihen tulokseen, että monet dinosaurukset, joita on pidetty eri lajeina, ovatkin saman lajin eri ikäisiä yksilöitä. Todistusaineistona tästä on se, että kaikki "lajin" löydetyt yksilöt ovat olleet saman ikäisiä, mikä on erittäin epätodennäköistä ottaen huomioon kuinka harvinaisia fossiilit ylipäätään ovat.

Kiinnostava sattuma dokumentin kohdalla on se, että luin viime kesäkuussa New Scientist -lehdestä samaa aihetta koskevan artikkelin, jossa tutkimus oli edennyt hieman vanhentunutta dokumenttia pidemmälle. Kun dokumentissa tutkijat olivat vasta yhdistäneet triceratops-sauruksen eri kasvuiät, artikkeliin mennessä he olivat saaneet selville, että tämä yksi kuuluisimmista dinosauruksista varttuu lopulta varsin erinäköiseksi torosaurukseksi. Myöskin ikäjatkumo nuoresta dracorexistä kasvuikäiseen stygimolochiin ja viimein aikuiseen pachycephalosaurukseen oli vielä dokumentin valmistumisen aikaan tutkimatta.

Sinällään ajatus siitä, että eri dinosaurukset saattavat muuttua näinkin paljon kasvaessaan (esim. sarvekkaasta dracorexistä pulleakalloiseen pachylcephalosaurukseen), on hyvinkin kiehtova. Horner on selkeästi innostunut aiheesta ja tämä teki dokumentista kiinnostavan lisäksi vielä hauskan katsoa.