Discovery World -kanavan esittämän kolmi-osaisen dokumenttisarjan nimi on hitusen harhaanjohtava, sillä aihe ei ole lääkkeet yleensä, vaan lievät rauhoittavat lääkkeet, kuten myös Valiumina tunnettu diatsepaami. Niiden keksimisen jälkeen tällaisten rauhoittavien käyttö muuten ihan terveiden ihmisten hoidossa on yleistynyt paikoitellen rajustikin. Alussa niiden sivu- ja pitkän aikavälin vaikutuksista ei ollut tietoa ja sittemmin osa esiin tulleesta tiedosta on sivuutettu olankohautuksella. Mm. se, että tällaiset yhdisteet voivat aiheuttaa joillakin riippuvuutta, on jäänyt laajalti huomiotta.

Dokumentti paneutuu ensin kyseisten lääkeaineiden historiaan ja sitten niiden nykyiseen käyttöön sekä siihen, miten niihin suhtaudutaan. Länsimaissa lääkitsemistä pidetään helppona ja itsestään selvänä ratkaisuna ongelmaan kuin ongelmaan, vaikka mutu tuntumalta monet dokumentissa haastateltujen ihmisten pulmat olisivat ratkenneet paremmin elämäntilanteen uudelleen arvioinnilla kuin lääkityksellä. Rauhoittavilla nimittäin lääkittiin pääosin oiretta sen sijaan, että olisi yritetty ratkaista varsinaista ongelmaa.

Ottaen huomioon kuinka itsestään selvinä tällaisia lääkkeitä joskus pidetään, on hyvä, että joku paneutuu asiaan kriittisemmin ja tuo ongelmia ja kysymyksiä esiin myös julkisella forumilla, eikä vain lääketieteellisissä julkaisuissa. Dokumentti sisälsi paljon kiinnostavaa tietoa ja pistin ajattelemaan, vaikka omakohtaisia kokemuksia kyseisistä lääkkeistä ei olekaan.

Dokumentin sivut