Bruce Willisin tähdittämä Surrogates perustuu saman nimiseen sarjakuvaan (näitä onkin ollut paljon viime aikoina...) ja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa suurin osa länsimaiden (?) ihmisistä pysyvät turvassa ja piilossa asunnoissaan ja elävät elämäänsä sijaisrobottien kautta. He pystyvät ohjaamaan robottiaan kotoaan käsin ja luonnollisesti varsinkin kovemman luokan robotit näyttävät heiltä, only better. Bruce Willis esittää FBI-agenttia, joka lähetetään tutkimaan tapausta, kun robotin tuhoutuminen aiheuttaa käyttäjän kuoleman, vaikka sen pitäisi olla mahdotonta.

Vaikka elokuva sinällään on enimmäkseen rikostrilleri toiminnalla, ajatus sijaisroboteista on kiinnostava. Itse jaksan epäillä, että robotin kautta koettu olisi aivan yhtä hyvää kuin oikeassa elämässä koettu, mutta toisaalta ymmärrän kyllä viehätyksen. Robotin kautta jokainen pystyisi olemaan ideaali itsensä, mutta onko silloin enää todellinen ja aito? Elokuvan taustatarina antaa ymmärtää, että robotit kehitettiin alunperin liikuntavammaisten käyttöön, mutta niiden käyttö levisi sitten tavallisten ihmisten keskuuteen, kunnes siitä tuli yleinen tapa.

Tavallaan kyse on samasta asiasta kuin virtuaalitodellisuudessa, mutta käännettynä ympäri. Sen sijaan, että eläisi virtuaalitodellisuudessa, virtuaali-minä elää oikeassa maailmassa. Joka tapauksessa molemmista tulee vähän sellainen olo, että todellista todellisuutta ollaan jälleen pakenemassa, ainoastaan uusin keinoin. Siksi mielestäni elokuvan loppu, jossa kaikki robotit seisahtuvat terroristin tekojen takia, onkin hyvä juttu, kun ihmisten on pakko kaivautua esiin luolistaan.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Toinen arvostelu leffatykki.comissa