Amerikkalaisen sarjakuvapiirtäjän ja toimittajan monia palkintoja voittanut graafinen romaani kertoo hänen puolanjuutalaisen isänsä tarinan toisen maailmansodan ajalta. Teoksen kehystarina kertoo, kuinka Art haastattelee ikääntyvää isäänsä tämän kokemuksista ja kertoo samalla paljon rivien välissä isän ja pojan suhteesta sekä rankkojen kokemusten vaikutuksista.

Spiegelman kuvaa teoksessaan hahmonsa eläiminä: juutalaiset ovat hiiriä, saksalaiset kissoja jne. Tämä auttaa tuomaan hieman etäisyyttä tarinaan, joka on muuten hyvin todellinen ja kuvaa tapahtumia, jotka moni haluaisi unohtaa tai peräti kiistää, mutta joiden tärkeyttä ei voi kieltää. Spiegelmanin juutalaiset eivät ole pelkästään sorrettuja marttyyreja, vaan tavallisia ihmisiä. Kaikki hänen kuvaamansa ja isänsä kokemat raakuudet eivät ole saksalaisten tai juutalaisia vihaavien käsistä. Ja toisinpäin, monet hänet pelastaneista teoista olivat heitä ympäröineiden tavallisten ihmisten tekemiä.

Maus on mainio esimerkki siitä, kuinka sarjakuvaa voi myös käyttää merkittävien tarinoiden kertomiseen. Se on ansainnut saamansa palkinnot.

Spiegelman suomenkielisessä Wikipediassa

Spiegelman englanninkielisessä Wikipediassa

Maus englanninkielisessä Wikipediassa