David Attenborough'n dokumenttien näyttäminen Ylen Avara luonto -sarjassa jatkui tammi-helmikuussa mainiolla kuusiosaisella sarjalla kasveista.

Kasvit ovat keskellämme eläviä muukalaisia avaruudesta: vaikka asiaa harvoin tulee ajatelleeksi, niiden elämä on niin erilaista kuin omamme, että emme sitä oikein pysty edes käsittämään. Erinomainen esimerkki tästä sympatian ja empatian puutteesta on mielestäni joidenkin militantimpien kasvissyöjien käyttämä fraasi "meat is murder". Kasvit eivät siis edes elä samassa mielessä kuin eläimet, koska niitä voi tappaa ja syödä surutta...

Attenborough'n aina yhtä vankalla taidolla tehty dokumenttisarja päästää meidät tutkimaan kasvien todellista elämää ja tätä aivan toista maailmaa, joka on kaikkialla ympärillämme. Kasvien passiivisuus on pelkkä illuusio, jonka niiden hitaampi elämän tahti luo. Todellisuudessa ne ovat aivan yhtä aktiivisia ja jopa agressiivisia kuin kaikki muutkin elävät olennot tällä planeetalla.

Luonnollisesti mukana oli myös ihan biologian perusteoksistakin tuttuja juttuja, mutta sarjassa oli todella paljon myös kiinnostavaa uutta tietoja. Ja Attenborough'lle tyypillisesti pilvin pimein erilaisia kauniita, kiinnostavia kasveja.

Ylen sivuilla

Wikipediassa