Neljännen ja toistaiseksi viimeisen Rambo-elokuvan nimi on, hämäävästi, Rambo. Tosin, elokuva liikkuu eri markkinoilla hieman eri nimillä, joten sen voi tavata myös nimellä John Rambo, Rambo IV jne.

Sarjan väkivaltaisin elokuva onnistuu, paradoksaalista kyllä, olemaan myös lähimpänä sarjan ensimmäistä elokuvaa sikäli, että väkivallan sivussa ja kautta onnistutaan tutkimaan Rambon sielunmaailmaa. Valitettavasti tämä vanhentunut Rambo on tehnyt melkoisen täysikäännöksen kolmannen elokuvan melkein rauhan löytäneestä miehestä vihaiseksi ja katkeraksi vanhaksi taistelijaksi.

Minun on pakko myöntää, etten ole koskaan pitänyt tällaisista hahmoista, pääosin siksi, että heidän asenteensa taistelee niin pahasti omaa elämänkatsomustani vastaan. Olen aina ollut sitä mieltä, että jokainen meistä on vastuussa omasta elämästämme, joten oman onnettoman elämän voivottelun sijaan on jokaisen omalla vastuulla pyrkiä mahdollisuuksien mukaan parantamaan tilannetta, jos jokin ei miellytä. Ok, myönnän, että aina kaikkea ei voi muuttaa ja että kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia kuin meillä länsimaissa hopealusikka suussa syntyneillä, mutta pelkästään asenteen muutos voi tuoda huomattavan parannuksen elämänlaatuun. Jos ei muuta, niin se voi tuoda toivoa paremmasta ja sellaisen olon, että itse hallitsee elämäänsä edes jossain määrin. Lisäksi olen aivan liian laiska tuhlatakseni kaiken sen energian negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin...

Joten tämä uusin Rambo ei hahmona minua erityisesti miellytä. Silti, elokuva kokonaisuutena luotaan niin Rambon kuin muidenkin hahmojen ajatusmaailmoja paljon syvemmältä kuin sarjan toinen ja kolmas osa, jotka eivät juuri älyllä tuhlailleet. Maailma ei ole mustavalkoinen ja hyvikset eivät voita kaikkea. Silti lopusta löytyy jopa toivon pilkahdus, että ehkä elämä ja maailma voi olla parempaakin. Todella väkivaltainen elokuvassa on siis myös syvempiä ajatuksia, jos niitä haluaa siitä etsiä, ja siksi se on mielestäni selvästi sarjan toiseksi paras osa. Ensimmäistä se ei kuitenkaan mielestäni voita.

IMDb:ssä

Wikipediassa