Luin pari vuotta sitten Tudgen teoksen Consider the Birds, joka jäi mieleen mielenkiintoisena kokemuksena. Tiesin Tudgen kirjoittaneen myös puista, joka on vielä kiinnostavampi aihe kuin linnut, ja tämä tieto urkki takaraivossa, kunnes sain päähäni hankkia kyseisen teoksen käsiini. Vappuna kävin viikonloppureissussa Nizzassa ja en viitsinyt raahata (yhä...) työn alla olevaa Howardia sinne messiin, kun a) teos on oikeasti tiilisikivi ja b) en ollut varma, että loppusuoralla oleva kirja riittäisi koko reissuksi. Joten poikkesin tavoistani (yleensä luen vain yhden kirjan kerrallaan) ja nappasin Tudgen mukaan "kevyeksi matkalukemiseksi".

Määritelmä on lainausmerkeissä siksi, että kaikki eivät välttämättä ole samaa mieltä kanssani teoksen keveydestä, kun ison osan siitä käsittää (minun mielestäni...) mielenkiintoinen esittely puiden taksonomiaan. Lisäksi kirjassa esitellään puiden elämää, evoluutiota ja luonnollisesti pyritään aivan ensimmäiseksi määrittelemään mikä oikeastaan puu on. Kokonaisuus on hyvinkin kattava, kun pitää mielessä, että kaikki on ahdettu yhden kirjan kansiin.

Tudge on selvästi itse hyvinkin kiinnostunut aiheesta, mikä näkyy tekstistä, mutta tämän lisäksi hän kirjoittaa hyvin. Teksti on elävää ja kiinnostavaa ja aina, kun tulee vähänkin sellainen olo, että nyt listataan pelkästään faktaa faktan päälle, hän lisää jonkin hauskan tai mielenkiintoisen anekdootin, sivuhuomion tai triviatiedon, joka herättää lukijan jälleen. Eli homma toimii, kunhan aihe kiinnostaa edes hitusen. Vain kirjan viimeinen kappale jäi minulta pienemmälle huomiolle, sillä se käsitteli pääosin ilmastonmuutosta ja muita ihmisten aikaansaannoksia luonnon tuhoamisen ja suojelun saralla. Ne on jo kuultu ad nauseum. Oma hiilijalanjälkeni on jo niin pieni kuin mahdollista, joten ainainen saarnaaminen ottaa vain pannuun.

Mutta tuote loppukaneettia lukuunottamatta kirja oli todellakin kiinnostava ja mukava kokemus, jota voin suositella lämpimästi. :)

Kotisivut