Teemalla taannoin esitetty dokumentti kertoo nimensä mukaisesti siitä, miten ihmisen ihonväri on kehittynyt. Dokumentti ei puutu mitenkään ihonvärin sosiaaliseen merkityksen nyky-yhteiskunnissa, vaan käsittelee pelkästään kehityksen kulkua ja syitä.

Useimmilla eläimillä, joilla on turkki, on melko vaalea iho. Ihmisille näyttää kehittyneen tumma iho sen jälkeen, kun oma karvoituksemme katosi. Perinteinen ajattelu on ollut, että tumma iho suojaa ihosyövältä. Näinhän onkin, mutta evoluution kannalta se on tuskin ollut merkitsevä tekijä, sillä ihosyöpä kehittyy sen verran hitaasti, että siihen sairastuvat yksilöt ehtivät saada lapsia ennen kuin tauti heidät tappaa. Uusimmissa tutkimuksissa merkitseväksi tekijäksi on paljastunut tiettyjen vitamiinien tasapaino ja varsinkin D-vitamiini, jota kehomme tuottaa ihossa kolesterolista UVB-säteilyn avulla. Ihonvärin vaihtelut johtuvat UV-säteilyn määrästä ja tarpeesta hallinnoida ihoon pääsevää säteilyä. Siksi pohjoisessa, jossa UV-säteilyä on vähän, ihmisillä on vaaleampi iho, jotta mahdollisimman paljon säteilystä pääsee ihon lävitse tuottamaan elintärkeää D-vitamiinia.

Dokumentti oli erittäin mielenkiintoinen ja selitti hyvin miksi ja miten juuri nämä mekanismit ovat saaneet eri leveysasteilla asuvien ihmisten ihon värin muuttumaan sellaiseksi kuin se on. Dokumentti otti myös kantaa siihen, miten nykyinen liikkuvuus aiheuttaa tilanteita, jossa "väärän" värinen ihminen asuu väärässä paikassa. Australiassa asuu paljon vaaleaihoisia, jotka sairastuvat ihosyöpään, koska heidän ihonsa ei kestä suuria määriä UV-säteilyä. Maapallon pohjoisella puoliskolla asuvat tummaihoiset taas kärsivät kroonisesta D-vitamiinin puutteesta, koska heidän tumma ihonsa ei läpäise tarpeeksi vähäistä UVB-säteilyä, jotta vitamiinia voitaisiin tuottaa tarpeeksi. Näiden asioiden tiedostaminen auttaa parantamaan kummankin ryhmän terveyttä.

Ohjelman esittely

Ajatuksia

(Pitkästä aikaa...) Tämä ja viime aikojen paljastukset neandertalin ihmisen geenitutkimuksista, jotka viittaavat siihen, että 1-4 % ei-afrikkalaisten ihmisten geeneistä on peräisin neandertalin ihmiseltä, saavat minut hyvälle tuulelle, kun mietin mitä se tarkoittaa valkoihoisen "rodun" "paremmuuden" suhteen. Asiaa kun pysähtyy ajattelemaan, niin me valkoihoisethan olemme a) mutantteja, joiden iho on vaalentunut "alkuperäisen" ihmisen tummasta väristä, ja b) sekarotuisia. Se siitä rotupuhtaudesta...

Itse olen vielä toisenlainen mutantti, sillä kykenen syömään maitotuotteita. Normaalistihan maitoa sulattavien entsyymien tuottaminen loppuu aikuistuessa, mutta karjaa kasvattamaan ryhtyneillä ihmisryhmillä on levinnyt mutaatio, jonka ansioista näin ei käy ja siksi siedämme maitoa koko ikämme.

Joka tapauksessa on mukavaa, kun tiede antaa ammuksia naurettavien rotukysymysten käsittelyyn. (Naurettavien siksi, että minusta ihminen on ihminen ja sillä bulbus [lainatakseni vanhaa suosikkia, Asterixia]).