Yle Teemalla esitetty kotimainen dokumentti paneutuu suomalaisten rodunmäärittämisen kinkkiseen kysymykseen aikaulottuvuudessa. Eli kysymystä lähdetään käsittelemään siitä, mitä rotua suomalaisten on ajateltu olleen aikaisemmin, mihin tieteellisiin, historiallisiin ja sosiaalisiin tietoihin ja ajatustapoihin nämä käsitykset ovat pohjanneet ja miten ne ovat ajan mukana muuttuneet. Kokonaisuus on vallan mielenkiintoinen.

Dokumentti (melko ennakoitavasti) paneutuu jonkin verran myös suomalaisten poikkeukselliseen tautigeenistöön, jonka syntyminen johtuu eristäytyneestä populaatiosta, pienestä populaatiosta. Kyseinen geenistö yhdessä poikkeuksellisen tarkkojen kirkonkirjojen kanssa on ollut iso apu geenitutkijoille, joten se kyllä ansaitsee mainintansa. Varsinaista rotukysymystä dokumentti ei silti ratkaise, eikä juuri ehdi edes paneutua siihen, mistä suomalaiset ovat oikeastaan peräisin ja kenelle olemme läheisintä sukua.

Todellisuudessa koko rotukysymyshän on ihan tarpeeton, sillä jo se, että kykenemme saamaan lapsia kenen tahansa vastakkaista sukupuolta olevan kanssa, rodusta riippumatta, todistaa, että todelliset erot rotujen välillä ovat melkoisen pieniä. Valitettavasti ulkonäkökysymyksillä on merkitystä, kun satumme olemaan laji, joka operoi hyvin pitkälti näön pohjalta. Elättelen toivoa maailmasta, joka on vapaa rasismista, mutta en kyllä jaksa uskoa, että eläisin nähdäkseni sellaisen...

Ohjelman sivut