History-kanavalla esitetty dokumentti kertoo varsin pelottavan tositarinan 1800-luvun alun Edinburghistä. Anatomian opetus ja tutkimus kukoistaa, mutta siihen kaivataan ruumiita. Laillisesti vain rikollisten sekä testamentattuja ruumiita voidaan käyttää lääketieteelliseen tutkimukseen ja opetukseen, mutta ne eivät riitä alkuunkaan. Niinpä lääkärit eivät kysele liikoja, kun ruumiin ryöstäjät tuovat heille haudasta kaivettuja ruumiita. Irlannista Edinburghiin saapuneet ja siellä tavanneet miehet Burke ja Hare menevät kuitenkin askeleen pidemmälle ja alkavat vaimojensa kanssa tappaa ihmisiä pelkästään heidän ruumiistaan saatavan tuoton takia...

Englantilaisen näyttelijän David Haymanin juontama dokumentti tutkii Burken ja Haren murha-aallon taustat, syyt ja seuraukset, sillä vaikka parivaljakko vaimoineen ilmiselvästi olivat syyllisiä (joskin vain yksi heistä tuomittiin ja hirtettiin rikoksista...), heillä ei olisi ollut syytä murhiin, elleivät ruumiit olisi olleet niin suuressa kysynnässä. Lisäksi on melko varmaa, että lääkärit, jotka heiltä ruumiita ostivat, tiesivät jonkin olevan pielessä, mutta antoivat asian olla.

Pääosin yritän vältellä tällaisia dokumentteja, joissa pyritään enimmäkseen vain kertomaan kauhutarinoita ja järkyttämään, vaikka pakko on myöntää, että ovathan ne omalla tavallaan kiehtovia. Silti, tällainen historiallisesti merkittävä tapaus, joka on hyvin esitetty ja tutkittu, oli kiinnostavaa katsottavaa.

Dokumentin esittely