MTV3 Scifi -kanavalla pariinkin kertaan pyörähtänyt Harsh Realm on X-Files-luojan Chris Carterin luomus, joka perustuu saman nimiseen sarjakuvaan. Sarjassa on varsin kiinnostava ajatus, mutta valitettavasti paikoitellen toteutus ontuu ja koska sarja ei saanut kovinkaan suurta suosiota, sitä ei koskaan valmistunut kuin 9 jaksoa.

Harsh Realmin juoni lähtee siitä, että Yhdysvaltain armeijan on onnistunut luoda virtuaalinen todellisuusmaailma, jota on melkein mahdoton erottaa omastamme. Tätä he käyttävät koulutukseen taistelupelien avulla. Tärkein simulaatio kuvastaa mitä tapahtuu, kun Yhdysvalloissa tapahtuu ydinaseita hyödyntävä terrori-isku. Eräs ohjelmaan lähetetyistä sotilaista, Santiago, on kuitenkin kaapannut koko virtuaalimaailman ja aikoo nyt tuhota todellisen maailman, jotta jäljelle jää vain hänen hallitsemansa virtuaalitodellisuus. Tämän estämiseksi armeija lähettelee sotilaita tähän Harsh Realmiksi kutsuttuun maailmaan Santiagoa tappamaan. Sotilailla ei vain ole ulos pääsyä, ellei tehtävässä onnistuta...

Ajatus sinällään toimii, kunhan ei ajattele asiaan liian tarkasti. Suurimmat ongelmat tarinan sisällä ovat virtuaalimaailman sisäisissä säännöissä, jotka olisi pitänyt miettiä tarkemmin ennen kuin tarinaa lähdettiin kirjoittamaan. Yhdeksän jaksonkin sisällä ehtii olla melkoista hajontaa sen välillä miten virtuaalitodellisuus toimii ja kuinka paljon sen sisäiset hahmot tietävät todellisuudestaan. Joten tähän olisi saanut panostaa enemmän. Herää epäilys, että yksi syy sarjan valjulle vastaanotolle oli juuri siinä, että kohdeyleisö (eli nörtit...) on varsin valistunutta mitä tulee teknologiaan ja sietivät huonosti virtuaalimaailman häilyvää toimintaa.

Nämä puutteet, kun jättää huomiotta, sarja on ihan toimiva seikkailu, joka etenee varsin episodisesta, vaikka mukana onkin koko ajan myös lopullinen tavoite eli Santiagon kuolema. Itse olisin jaksanut seurata sarjaa pitempäänkin, mutta toisaalta en ollut siinä niin kiinni, että olisin erityisen pettynyt kesken jäämiseen. (Toisin kuin esim. Fireflyn tapauksessa...)

IMDb:ssä

Wikipediassa