Tutustuin Neil Gaimaniin alunperin sarjakuvien avulla ja vaikka pidänkin myös hänen muusta tuotannostaan, Gaimanin kirjoittamat sarjakuvat ovat aina olleet minulle mieleisin osan hänen tuotannostaan. Joten kun vastaan sattuu peräti kovakantinen painos Gaimanin kirjoittamasta ja mainion Andy Kubertin kuvittamasta Batmanistä... Sanotaan, että myönnän suustani päässeiden äänien olleen rekisteriltään melko korkeita.

Batman on 70-vuotta vanha hahmo ja sinä aikana hahmoa on versioitu pelkästään sarjakuvissa moneen otteeseen. Kun sekaan heitetään kaikki elokuva- ja tv-versiot, tämän kaiken yhdistäminen yhdeksi ja samaksi käy mahdottomaksi. Gaiman ei edes yritä, vaan viimeinen Batman-tarina rakentuu juuri tämän ajatuksen ympärille, että Batmaneitä on enemmän kuin yksi. Lopputulos on mietiskelevä ja sopii erinomaisesti Batmanille.

Tarinan on kuvittanut Andy Kubert, joka on erinomainen kuvittaja ja jonka onnistuu osoittaa kuvituksessaan kunniaa monille Batmania vuosien mittaan kuvittaneille mainioille artisteille. Hän herättää henkiin niin Jerry Robsonin Jokerin (joka on henkilökohtainen suosikkini) kuin Jack Burnleyn Pingviininkin. Samalla hän ei kuitenkaan kopioi, vaan jälki on selvästi Kubertin kynästä. Kokonaisuus on erinomainen.

Kuin DVD:N ekstra-materiaalina kirja sisältää vielä joukon muita Gaimanin kynästä peräisin olevia Batman-tarinoita vuosien varrelta, joita täällä Suomessa varsinkaan ei muuten kyllä ikinä löytäisi mistään. Niinpä en voi olla ostokseen kuin tyytyväinen. :)

Wikipediassa