Sainpahan tämänkin mammutin viimein kahlattua läpi. Melkein tuhat-sivuinen teos sisältää kirjaimellisesti kaikki Howardin kirjoittamat Conan-tarinat ja lukemista siis riitti. Kaikki tarinat olivat jo entuudestaan kyllä tuttuja, mutta siitä on vuosia, kun ne viimeksi luin, joten uusintakierros oli paikallaan.

Howard oli kaikin puolin mainio kirjoittaja, joten vaikka monet eivät pidäkään hänen teoksiaan erityisen korkeassa arvossa, ne ovat tosiasiassa hyvinkin luettavia. Myös juoniin mahtuu kiinnostavia elementtejä, ja hänen fantasiamaailmansa on erinomaisesti luotu. Huomasin unohtaneeni Conanin hahmosta pari tärkeää asiaa, jotka helposti jäävät varsinkin elokuvien ja vastaavien saatossa unholaan. Nimittäin se, että Conan saattaa olla barbaari ja varsin hiomaton sekä sivistymätön, mutta tyhmä hän ei ole. Itse asiassa vanhempi Conan, joka on ehtinyt kiertää maailmaa vaikka kuinka, on matkan varrella kerännyt itselleen melkoisen määrän tietoa, vaikkei häntä olekaan varsinaisesti koulutettu.

Tämä tekee hahmosta moninkerroin kiinnostavamman ja täytyy ylistää Howardia, että hän on osannut ottaa tämän kirjoittaessaan huomioon ja tuo sen tarinoissa niin huomaamatta esiin.

Wikipediassa

Viralliset sivut