Vuosien 1990-2007 välillä valmistunut sarjakuva on pitkäaikainen yhteistyö Frank Millerin ja Dave Gibbonsin välillä. Tarina sijoittuu tulevaisuuden Yhdysvaltoihin, joka oli alunperinkin ajateltu vaihtoehtoiseksi maailmaksi, joten tekijöitä ei ole haitannut se, että osa tästä tulevaisuudesta on vuosilukujen kannalta jo ohitettu. Tarinan päähenkilö, Martha Washington, syntyy yhteiskunnan vähäosaisimpien joukkoon, mutta nostaa itsensä armeijan avulla ylös pohjamudista. Vaikkakin "vain" sotilas, Martha on kekseliäs ja älykäs ja hänellä on hyvin voimakas tuntuma siihen, mikä on oikein ja väärin ja mitä tulee tehdä. Osaltaan tästä johtuen hän päätyy usein tärkeiden tapahtumien keskipisteeseen ja myöskin tärkeiden ihmisten vihaamaksi.

Miller on omalla tyylillään lisännyt seikkailun sekaan melkoisen määrän mietittävää niin yksilön vapaudesta ja vastuusta, sodan luonteesta kuin monista muistakin aiheista. Dave Gibbonsin taidokkas piirrosjälki tukee erinomaisesti näitä Millerin ajatuksia ja taka-ajatuksia. Se, että (poikkeuksellisesti) sama artisti pysyy mukana koko sarjan läpi, vain lisää sen yhtenäisyyttä ja tunnetta siitä, että kyseessä on kokonaisuus.

Martha on myös kiinnostava hahmo. Älykäs, mutta huonosti koulutettu, hän käyttää ratkaisuja, jotka eivät tulisi muille mieleen osaltaan ihan siksi, että hän ei ole koskaan oppinut, ettei näin tai näin voisi tehdä. Tämä, hänen taustansa yhteiskunnan pohjasakkaan syntyneenä, sekä se, että hän on sekä nainen että mustaihoinen, tarkoittaa sitä, että hän on kaikinpuolin alakynnessä alusta lähtien. Se tarkoittaa myös sitä, että ihmiset usein aliarvioivat hänet. Martha on yksi sarjakuva maailman parhaiten luotuja ja koko tarinan läpi yhtenäisimpiä hahmoja. Osaltaan siksi hänen elämän tarinansa, näin Millerin ja Gibbonsin esittämän, on niin kiinnostavaa luettavaa.

Wikipediassa