Luen mielelläni suomalaisista muiden näkökulmassa, joten aina välillä käsiin sattuu tällainen opas, jossa meitä esitellään. Tämän kertainen teos tosin oli pettymys. Se on ihan mukavasti kyllä kirjoitettu, mutta ei sisällä mitään uutta. Lisäksi muutaman tällaisen luettuani minua alkaa häiritä se, että oli kirjoittaja suomalainen, ulkosuomalainen tai ulkomaalainen, ne kaikki pitävät yllä samoja myyttejä ja tarinoita, pitivät ne sitten paikkansa tai ei.

Erityisesti ottaa päähän myytti mykästä suomalaisesta. Myönnettävästi suomalaiset osaavat myös arvostaa hiljaisuutta ja suomalaisiin tapoihin kuuluu tietty vetäytyväisyys vieraiden kesken, joten ventovieraalle ei noin vain aleta bussissa juttelemaan. Mutta kun jää on tavalla tai toisella murrettu, juttu luistaa kyllä vallan mainiosti. Tiedä sitten olenko minä vain liikkunut jotenkin ihan eri piireissä, mutta harvoin minä olen sellaista ihmistä tavannut, josta ei oikeasti saa mitään irti. Ja näiden oppaiden mukaan kaikki suomalaiset olisivat tällaisia.

Eli siis ihan hauska ja paikoitellen informatiivinen kirja, mutta olisi saanut jättää myytit pois ja jotain uuttakin olisi kiva nähdä akankannon ja muun lisäksi. Pitäisi varmaan raahautua yliopistolle katsomaan olisiko joku tehnyt oikeaa tutkimusta suomalaisista, niin saisi ehkä parempaa näkökantaa kuin näistä "matkaoppaista"...

Kotisivut