Uusi X-Men -elokuva sijottuukin menneisyyteen ja kertoo siitä miten nuori Charles Xavier päätyy perustamaan koko ryhmä-X:n. Tarina kertoo miten entiset ystävät Erik Lensher eli Magneto ja Xavier tapasivat ja miten heidän tiensä erosivat. Menneisyyteen sijoittumisen takia elokuvassa onkin mukana kourallinen tuttuja hahmoja (kuten nuoret Peto ja Mystiikko) sekä melkoinen kasa "vanhoja" uusia tuttavuuksia, kuten Havok ja Ulvoja. Elokuva yrittää olla toimintaelokuva, jossa on ideaa ja toimiikin sellaisena ihan hyvin. Suvaitsevaisuuden viesti kuuluu selkeästi, mutta lisäksi käy ilmi, ettei maailma ole musta-valkoinen, joten monasti on vaikea sanoa mikä on oikein ja mikä väärin...

Elokuvan näyttelijäkaarti koostuu pääosin melko tuntemattomista nimistä, mikä toimii hyvin näin uusien hahmojen kanssa. Kaikki näyttelijät ovat hyviä ja myös hahmot on hyvin mietitty, varsinkin tuttujen kohdalla.  Vaikka he ovatkin vielä nuoria ja kokemattomia, heissä näkyvät meille jo tuttujen, vanhempien hahmojen juuret. Tekninen toteutus on erinomainen: efektit eivät vaikuta sellaisilta ja tunnelma on luonnollinen, vaikka sijoitus onkin 60-luvulle.

On elokuvassa ongelmansakin, kun tarinaa rupeaa tarkemmin miettimään. Mieleen tulee mm. jatkuvuusongelma sen suhteen, että sarjan aikaisemmissa elokuvissa Magneton ja Xavierin on takaumassa näytetty olevan ystäviä vielä pitkään tämän elokuvan jälkeenkin, joten välirikko nyt tuntuu hieman oudolta. Tosin väliin mahtuu melkoisesti aikaa ja me katsojat emme juurikaan tiedä mitä monille näistä ajallisesti vanhimman X-Men -elokuvan hahmoille tapahtuu...

Toinen todella suuri aukko juonessa sattuukin sitten elokuvan loppuun, jossa Kevin Baconin esittämä pahis, Sebastian Shaw, käyttää energiaa varastoivia voimiaan imeäkseen ydinreaktorin voimat. Elokuvassa kun nämä varastoidut voimat vain katoavat Shaw'n kuollessa, vaikka fysiikan lait eivät sellaista kyllä mitenkään salli.

Kokonaisuus on kuitenkin varsin mainio toimintaelokuva, jossa painopiste ei ole pelkästään toiminnalla. Vaikka kyseessä ei olekaan suosikkini sarjassa, missään nimessä kyseessä ei ole huono tai sarjaan sopimaton raina.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Traileri

Arvostelu Episodissa