Jake Gyllenhaalin ja Gemma Artertonin tähdittämä fantasiaelokuva perustuu saman nimiseen tietokonepeliin ja kertoo orpopojasta, jonka Persian kuningas adoptoi. Kun Dastanin adoptioisä salamurhataan, kaikki epäilykset kohdistuvat Dastaniin. Hänen täytyy yhdessä juuri valloitetun kaupunkivaltion prinsessan Taminan sekä mystisen ajan hiekat sisältävän tikarin avulla selvittää kuka tappoi Persian kuninkaan. Tikarin avulla on mahdollista matkustaa ajassa taaksepäin, joten siitä on paljonkin apua.

Elokuvan maailma kulkee siis nimellä Persia ja mukamas sijoittuu kyseiseen aikakauteen, mutta oikeasti kyseessä on täysi fantasia ja historiallisesti elokuvassa ei ole paljoakaan todellisuutta. Nimeä Persia käytetään lähinnä siksi, että se tuo mieleen idän mysteerit ja taiat, ja koska se on kaikesta huolimatta tuttu. Ei siksi, että tarinassa kuvattaisiin missään nimessä oikeaa muinaista Persiaa.

Elokuva itsessään on kaikin puolin hienon näköinen, mutta juonellisesti varsin pliisu. Tosin pakko on myöntää, että ainakaan juonessa ei ole mitään erityisen kauheita reikiä ja aikamatkustuksen mahdollisuuksia tutkitaan ihan kivasti. Se tosin ihmetyttää, että miten kaikki tikarin käsiinsä saavat koettavat automaattisesti painaa sen päällä olevaa nappia, kun tarina kuitenkin sijoittuu aikaan, jolloin sellaisia ei vielä juurikaan ollut. On eri asia, jos tikari nyt vain sattuu käteen niin, että peukalo on kahvan päällä, mutta eivät muinaiset persialaiset olisi käynnistysnappia sellaiseksi tunnistaneet samalla tavalla kuin nykyteknologiaan tottuneet...

Mutta saivartelu saivarteluna. Elokuva on siis ihan katsottava toimintafantasia, mutta ei se mitään ihmeempää uutta genreen tuo. Fantasian ystäville tarina on ennalta-arvattava ja tuttu jo vanhastaan. Dastan on tyypillinen rääsyistä rikkauksiin -fantasiaorpo ja Tamina puolestaan suurimman osan elokuvasta erityisen ärsyttävä, piloille hemmoteltu prinsessa. Elokuvan parasta antia on kohtaus, jossa Tamina saa nokilleen syytettyään Dastania juuri siitä, että tämä olettaa maailman automaattisesti kuuluvan hänelle, koska hän on Persian prinssi. Dastan selittää Taminalle, että toisin kuin prinsessa itse, hän ei ole kasvanut palatsin suojissa.

Perus-DVD ei juurikaan sisällä ekstroja, joten niistäkään ei ollut lisäiloa. Onhan se mukavaa, että nykyään voidaan tehdä ja tehdäänkin kunnon fantasiaelokuvia, mutta parempaa materiaalia jää vähän kaipaamaan.

IMDb:ssä

Suomenkielisessä Wikipediassa

Englanninkielisessä Wikipediassa

Viralliset sivut

Toinen arvostelu Leffatykki-sivustolla