National Geographicin tuottama ja Ylen esittämä dokumentti kertoo domestikaatiosta eli eläinten kesyttämisestä kotieläimiksi tieteellisestä näkökulmasta. Dokumentissa etsitään vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin miksi ihminen on kesyttänyt eläimiä, miten se on saanut alkunsa, miten se tapahtuu ja mitä seurauksia siitä on ollut niin ihmisille kuin eläimillekin? Tunnin mittaisessa dokumentissa ehditään vain raapaista monimutkaisen aiheen pintaa, mutta kiinnostava se on kaikin puolin.

Dokumentissa ehditään paneutua sekä ruoka- että lemmikkieläinten kesyttämiseen, viitataan pariinkin tutkimukseen, jossa on tutkittu kesyyntimisen genetiikkaa niin rotilla kuin ketuillakin sekä viitataan pikaisesti mitä seurauksia eläinten läheisyydessä elämisestä voi olla ihmisten terveydelle. Kokonaisuus on hyvin jäsennelty ja kuvattu (kuten National Geographiciltä voikin olettaa) ja avaa hieman tätä toistaiseksi vielä selvittämätöntä mysteeriä.

Hauskin osa dokumenttia oli se, että se tuo myös esiin teorian, että ensimmäinen eläin, jonka ihminen domestikoi, oli ihminen itse.

Sivuhuomio

Linkkejä metsästäessäni tulin huomanneeksi dokumentin saamat pari kommenttia. Erityisesti jäin ihmettelemään erään kommentoijan reaktiota dokumentin osioon, jossa käytettiin kissassa loisivaa toksoplasmaa esimerkkinä kotieläimistä saatavista tartunnoista. Kyseinen alkueläin vaatii elinkaarensa aikana sekä rottaa että kissaa isäntäeläimeksi ja aiheuttaa rotissa käytösmuutoksia, jotta rotta jäisi varmemmin kissan kynsiin. Toksoplasmatartunnan saaneissa ihmisissä on myös havaittu lieviä käytösmuutoksia, lähinnä estottomuutta, ja tutkimuksissa on havaittu myös linkki skitsofreniaan. Dokumentissa kuitenkin todetaan koko ajan, että nämä linkit ovat lieviä, eivätkä vaikuta kuin pieneen määrään tartunnan saaneita ihmisiä. Dokumentin kyseistä osiota kommentoinut henkilö oli reagoinut siihen hyvin voimakkaasti ja veti siitä aivan älyttömän ääripäisiä johtopäätöksiä, mutta eniten minua ihmetytty se, että hän kyseenalaisti tiedon paikan dokumentissa. Dokumentissa, jossa käsittellään kotieläinten vaikutusta ihmiseen, tullaan varmasti mainitsemaan, että myös kotieläimiltä saadut erilaiset tartunnat vaikuttavat meihin ja aivan aiheellisesti. Minä en ymmärrä ihmisiä...

Ohjelmasta Ylen sivuilla

Ohjelma Areenalla