Olen yleensä välttänyt dokumenttien hankkimista DVD:llä, koska a) niitä tulee telkkaristakin ennemmän kuin tarpeeksi, kun kanavapakettiin kuuluu peräti 5 eri dokumenttikanavaa, b) en kaipaa lisää rahareikiä ja c) toisin kuin elokuvat, dokumentteja harvemmin tulee katsottua useammin kuin kerran. Tämä dokumenttisarja oli kuitenkin ollut "haluan nähdä" -listalla jo melkoisen aikaa ja kun ei sitä tv:stä vain kuulunut, niin ei autanut muu kuin tilata. (Mistä lyödään vetoa, että se tulee telkkarista seuraavan kuukauden sisällä..?)

No joka tapauksessa. BBC:n taatulla laadulla tuotettu kahdeksan-osainen sarja kertoo ihmisistä. Jokainen jakso keskittyy eri ympäristöön (aavikko, viidakko, arktinen jne.) ja esittelee niitä haasteita ja kekseliäitä keinoja, joiden avulla ihmisten onnistuu elää näissä paikoissa. Dokumentti keskittyy perinteisiin tapoihin selvitä ja selvästi välttelee minkään modernin näyttämistä muuten kuin urbaaniin ympäristöön keskittyvässä osiossa. Mahtavat kuvaukset ja kiinnostavat elintavat tekevät dokumentistä kiehtovaa katseltavaa. Kun lukijaääni on lisäksi mainio John Hurt, jota nyt kuuntelisi loppumattomiin, niin kyllä kokonaisuus oli hintansa väärti kaikesta huolimatta.

Ainoa asia, jota jäin kaipaamaan, on antropologia sosiologian tueksi. Sarjassa ei pohdittu lainkaan sitä miksi ihmiset ovat niin kuin ovat ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen, että he ovat edes yrittäneet elämää kaikissa niissä paikoissa, joissa dokumentissa vieraillaan. Dokumentin avausosiossa sanotaan, että "ihmiset ovat ainoa eläinlaji, joka on levittäytyn kaikkiin maapallon elinympäristöihin". Tätä toteamaa ei kuitenkaan mitenkään puolusteta tai selitetä. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä sarjassa myös sellainen jakso, joka esittelee ihmisen eläinlajina ikään kuin ulkopuolisen silmin ja avaisi vähäsen niitä fysiologisia etuja ja rajoituksia, joiden puitteissa nämä elinympäristöjen valloitukset ovat tapahtuneet. Se olisi mielestäni lisännyt mukavasti loppudokumentin vaikuttavuuteen.

IMDb:ssä

Wikipediassa