Lesley Downerin teos sattui käteen ruotsinnoksena ihan tarkoituksella: kaipasin lisää kyseistä kieltä elämääni, joten kirjastoon mars! Aihe nyt kiinnosti kaltaistani manga- ja animefania ihan pakostakin. Downerin teos käy läpi sekä geishojen historian että nykyisyyden ja vaikka sekä tilanpuute että kevyehkö kirjoitustyyli tarkoittavat, että paljon jää myös kertomatta, kokonaisuus on sujuva, hyvin jäsennelty ja erittäin helppolukuinen. Itse oli erityisen tykästynyt siitä, että vaikka Downer painottaa sitä, että geishat eivät olleet mitään tavallisia prostituoituja tai kurtisaaneja, hän ei myöskään kiellä sitä tosiseikkaa, että seksi oli osa heidän toimintaansa aina siihen asti, kun se Japanissa lailla kiellettiin.

Oikeastaan on melko kummallista ja harmillista miten nykyaikaisissa länsimaissa kaikki seksityöläiset niin nykyään kuin menneisyydessäkin ympätään samaan kasaan. Tälläkin alalla, kuten kaikessa muussakin, on eroja, joten monta tuhatta illassa maksava seuralainen ei ole sama asia kuin katuprostioitu, sen enempää nyt kuin ennenkään. Valitettavasti asia on tabu, joten sitä ei saa edes ajatella.

Palataksemme geishoihin, joiden päätehtävä on aina ollut asiakkaan viihdyttäminen taiteen ja kiinnostavan keskustelun avulla yhteiskunnassa, jossa tavallisessa elämässä ihmisten väliset suhteet ovat hyvin tarkasti tapojen säännöstelemiä, heihin seksityöläisen maine tarttui toisen maailmansodan jälkeen. Termi "geisha-girl" oli jotain, jonka yhdysvaltalaiset sotilaat ymmärsivät, mutta heidän kanssaan seuraa pitäneet naiset eivät tosiaankaan olleet geishoja. Kun seksin myyminen vielä kiellettiin, on tavaksi tullut kieltää geishojen koskaan olleen siihen osallisenakaan, vaikka historia kertookin aivan toisen tarinan. Osaksi tässä on tapana Japanin tarve näyttää sopivalta länsimaiden silmissä aikana, jolloin seksi oli länsimaissa vielä täysi tabu, toisin kuin japanilaisessa yhteiskunnassa.

No, joka tapauksessa. Downerin kirja oli kiinnostava ja tosiaankin erittäin leppoisaa luettavaa. Teos käy hyvin esittelynä geishojen historiaan ja tapoihin, jonka jälkeen voi huoletta tarttua monimutkaisempiin ja tieteellisempiin aihetta käsitteleviin tutkielmiin - jos ja kun sellainen sattuu eteen kävelemään.

Kirjailijan sivut

Toinen mielipide - Kirjanurkkaus