BBC Knowledge -kanavalla esitetty dokumentti osui juuri sopivasti kohdalle, kun satuin lukemaan Lesley Downerin teosta samasta aiheesta. Tunnin mittaiseen dokumenttiin ei luonnollisesti mahdu yhtä paljon tietoa kuin kokonaiseen kirjaan, mutta toisaalta kirjassa ei pääse näkemään maikojen (eli geisha-oppilaiden) ja geishojen itsensä upeita kampauksia ja asuja.

Tietopuolella dokumentissa ei ollut juurikaan uutta, mutta oli kiinnostavaa huomata selkeä ero dokumentin ja kirjan asenteessa kaupalliseen seksiin. Siinä missä Downer ei kieltänyt sitä tosiasiaa, että aina siihen asti, kun se lailla kiellettiin, myös kaupallinen seksi kuului geishan elämään, joskaan ei samalla tavalla kuin kurtisaanin tai prostituution. Siinä missä he myivät pelkästään seksiä, geisha myi kokonaisuutta, jonka osa oli tietyissä tilanteissa myös seksi. Dokumentissa painotettiin uudelleen ja uudelleen sitä, että käsitys geishoista prostituoituina johtuu länsimaiden väärinkäsityksestä ja erityisesti kielimuurista yhdysvaltalaisten sotilaiden ja seksiä myyneiden naisten välillä toisen maailmansodan jälkeen. Myönnettävästi seksi ei enää kuulu geishojen tarjoamiin palveluihin, mutta historiallisesti asia ei aina ole ollut näin. Tämä on jotain, minkä tämä dokumentti yrittää kieltää, kun taas Downer esittää asiat toisin.

Niinpä dokumentti ei sinällään tarjonnut minulle uutta tietoa geishoista tai muuttanut käsityksiäni heistä, mutta sen sijaan pysähdytti ajattelemaan sitä, kuinka tekijän tai kirjoittajan omat valinnat ja mielipiteet vaikuttavat siihen, mitä vastaanottaja saa ja ei saa tietää. Siksi juuri lähdekritiikki on tärkeää ja tietojen varmistaminen monista lähteistä suositeltavaa. (Jotain mikä minun pitää pitää mielessä, kun pääsen niin pitkälle, että katson digiboksissa vuoroaan odottavat Michael Mooren dokumenttielokuvan Sicko...)