Teemalta jonkin aikaa sitten tullut neliosainen dokumenttisarja keskittyi tutkimaan ihmisaisteja ja niiden merkitystä elämässämme. Jokainen jakso keskittyi yhteen aistiin (maku ja haju oli toisilleen läheisinä yhdistetty samaan jaksoon) ja jokaisen yhteydessä tutkittiin myös mitä tapahtuu, kun kyseinen aisti ei toimikaan niin kuin piti.

Sokeus ja kuurous ovat itsestään selviä vammoja, mutta harvoinpa sitä tulee ajatelleeksi kuinka tärkeä tunto- tai hajuaisti voi olla. Ensimmäinen kertoo vammoista ja on osa varsin monimutkaista järjestelmää, jonka avulla tiedämme missä asennossa ruumiimme on. Ilman toista taas emme voi maistaa kuin makuaistin antamat viisi perusmakua: makea, suolainen, hapan, karvas ja umami. Kaikki muut makuvivahteet syntyvät hajuaistin tukemana.

Hyvin tehty dokumentti kertoi selkeästi perustiedot siitä miten eri aistit toimivat, mutta keskittyi tutkimaan niiden merkitystä elämässämme. Kokonaisuus oli erittäin mielenkiintoinen. Pitää kuitenkin muistaa, että aivomme ja siten myös tietoisuutemme elää tyhjiössä. Tiedämme ympäröivästä maailmansa vain sen, minkä aistimme kertovat. Itse asiassa emme edes sitä, sillä tietoisuuteen pääsee vain murto-osa aistiemme lähettämästä tiedosta ja sekin aivojen ensin jäsentämänä ja tulkitsemana. Elämme koko elämämme aivojemme luomassa virtuaalitodellisuudessa, mikä on oikeastaan varsin pelottava ajatus...

Ohjelman esittely