BBC Knowledge -kanavan erinomainen dokumentti keskittyy yhteen muinaisen Egyptin kiinnostavimmista hallitsijapareista: Akhenaten ja Nefertiti. Kiinnostavia heistä tekee se, että he yhdessä päättivät heittää muinaisen Egyptin koko monijumalaisen uskonnon romukoppaan ja julistivat maahan monoteistisen uskonnon, Atonin palvonnan, jonka johtajia he itse olivat.

Ok, tuo on karmea kärjistys, sillä jopa muinaisen Egyptin faaraot, jotka olivat sentään jumalia maan päällä, joutuivat antamaan politiikassa jonkin verran perää muulle maailmalle. Ja loppujen lopuksi koko homma vielä epäonnistui, Akhenatenin Amarnaan rakentama uusi pääkaupunki Akhentaten tuhottiin ja faaraoparin nimi yritettiin pyyhkiä historian kirjoista. Viimeksi mainittu on muinaiselle Egyptille tyypillistä: moni voittaja on tehnyt parhaansa pyyhkiäkseen häviäjän kiveen hakatut hieroglyfit tiehensä. Historioitsijat tietenkin manaavat tätä tapaa, kun sen onnistuminen tarkoittaa, että muuten kiitettävästi kiveen muistiin hakatut historialliset tekstit sisältävät suuria aukkoja juuri niillä kohdin, kun on tapahtunut jotain historiallista.

Hyvin tehty dokumentti kävi kiinnostavasti läpi Akhenatenin elämän päävaiheet, joskin Nefertiti jäi hitusen aviomiehensä varjoon tässä yhteydessä. Kokonaisuus on kuitenkin toimiva ja erinomaisesti tehty kertaus yhdestä hyvinkin kiinnostavasta ajanjaksosta muinaisen Egyptin historiassa.