Uusi tapani alkaa hankkia sarjaa ensimmäisen kirjan selailun perusteella ja lukea se kunnolla vasta, kun sarja on kokonaan ostettu, aiheuttaa pientä viivettä julkaisun ja lukemisen välille. Oh well...

Tuli siis viimein luettua Puniksen suomeksi julkaisema K-ON!-manga. Neliruutuisista stripeistä koostuva sarja sijoittuu japanilaiseen lukioon ja kertoo koulun kevyen musiikin kerhon edesottamuksista. Alkuun neljästä ja toisen kouluvuoden alun jälkeen viidestä kaveruksesta koostuvan kerhon asenne kerhotoimintaa tuppaa olemaan yhtä kevytmielistä kuin heidän musiikkinsa, mutta hauskaa tytöillä ainakin on. Ja siinä sivussa heidän jutuistaan irtoaa hauskaa myös lukijalle.

Olen siinä onnellisessa asemassa, että en ole nähnyt mangaan perustuvaa animea, joka käsitykseni mukaan on huomattavasti mangaa parempi (tarkempaa analyysia tästä voi vilkaista Anime-lehden taannoisesta arvostelusta). Niinpä luen mangaa ilman animen painolastia tai vertauskohtaa. Lopputulos? Onhan se ihan kiva. Manga on aiheeltaan ja luonteeltaan kevyt ja vaikka sellaista on hauska lukea, sellaisesta on varsin vaikea innostua. Varsinkin, kun tuo huumoripuoli ei ole koskaan ollut my cup of tee, varsinkaan näin kevyesti tehtynä. Toisaalta se, etten juuri harrasta tällaisia sarjoja, lienee myös etu: erilaiset stereotypiat ja perinteiset hahmotyypit ym., jotka ovat tämänkaltaisiin teoksiin tutustuneille jo vanhan toistoa, toimivat kohdallani paremmin, kun kohtaan ne nyt vasta ensimmäistä tai toista kertaa.

Oma kokemukseni teoksesta oli, että se oli kevyttä huttua, jota luki kyllä lämpimikseen illasta ennen nukkumaan menoa ja joka kirvoitti aika ajoin jopa ihan naurunhörähdyksiä, mutta joka myös kulki iloisesti silmistä sisään ja korvista ulos sen ihmeellisempiä jälkiä taaksensa jättämättä.

Suomennos oli ok, mutta painojäljessä on sekä kiittämistä että nurisemista. Kiitosta saavat jokaisen lehden paksut, värilliset alkusivut. Nurinaa tulee siitä, että mukana on myös paljon alunperin värillisiä, nyt karkealla paperilla harmaasävyisinä toteutettuja sivuja, joiden kohdalla kuvan hahmottaminen menee parhaimmillaankin vähän arvailun puolelle, kun yksityiskohdat ja vivahteet ovat levinneet pitkin sivuja. Onneksi alunperinkin harmaasävyiset sivut sentään toimivat niin kuin pitää.

Viralliset sivut (en)

Wikipediassa

Kakifly Wikipediassa

Toinen mielipide Anime-lehdeltä

ANN:llä