Sattui tuossa hiljattain olemaan koko MTV3:n kanavapaketti viikonlopun verran salaamattomana ja tulin silloin tallentaneeksi MTV3 Faktalta Michael Mooren dokumenttielokuvan Sicko. Elokuva kertoo Yhdysvaltojen sairaanhoitojärjestelmän puuttuista ja ongelmista sekä vertaa niitä Kanadan ja Yhdistyneiden kuningaskuntien vastaaviin eli maihin Suomen tapaan on käytössä hyvinvointivaltiojärjestelmä.

Ihan ensimmäiseksi on pakko sanoa, että olen oikeasti kiitollinen siitä, että olen syntynyt Suomessa. Pitää tietenkin pitää mielessä, että kaikki Michael Mooren tekemät elokuvat ovat propagandaa, joten kuva on hyvinkin yksipuolinen. Hän esittää pelkkää kritiikkiä oman maansa järjestelmää kohtaan, eikä lainkaan vastaavaa mielestään paremmin toimivista järjestelmistä. Toisaalta, sen mukaan mitä itse tiedän ja olen saanut selville, hänen kritiikkinsä on paikkansa pitävää ja totuuden mukaista, vaikkakin äärimmilleen kärjistettyä.

Mikään järjestelmä ei ole täydellinen, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö jokin järjestelmä voisi toimia paremmin. Hyvinvointivaltiomallissa ja sen eri toteutuksissa on ongelmansa. Mutta parempi se on, kuin että joku joutuu päättämään kumpi kahdesta irti sahautuneesta sormesta hänellä on varaa kiinnittää takaisin, kuten elokuvassa eräälle miehelle oli tapahtunut.

Suomalaiset ovat valittajakansaa ja terveydenhuolto varsinkin saa siitä osansa. Ja onhan siinä ongelmansa, sitä ei käy kieltäminen. Mutta taivaan kiitos se sentään on olemassa ja toimii jotenkin kutenkin edes suurimman osan aikaa!

IMDB:ssä

Suomenkielisessä Wikipediassa

Englanninkielisessä Wikipediassa