Tämä Discovery World -kanavan dokumentti oli valtava pettymys. Harhaanjohtavasta nimestä huolimatta dokumentti sisälsi tuskin lainkaan tietoa ja analyysia siitä kuinka paljon neandertalin ihmisen DNA:ta tietyillä nykypopulaatioilla on perimässään tai siitä mitä tämä merkitsee. Tutkijathan ovat, Svante Pääbo etunenässä,  onnistuneet eristämään neandertalin ihmisen DNA:ta ja analyysi on osoittanut, että 1-4 % ei-afrikkalaista sukua olevien ihmisten perimästä on peräisin neandertalin ihmisen perimästä. Sekoittumista on siis tapahtunut.

Valitettavasti dokumentti, nimestään huolimatta, ei juuri uskalla kyseiseen asiaan puuttua. Dokumentti on sen verran vanhempi ja tutkimustulokset niin tuoreita, että valmistumishetkellä kyseiset analyysit eivät tainneet vielä olla käsissä, mutta teorioita modernin ihmisen ja neandertalin ihmisen sekoittumisesta löytyi runsaasti ja dokumentissa jopa haastateltiin Svante Pääbota, joka johti projektia, jonka tarkoituksena oli eristää neandertalin ihmisen DNA:ta. Dokumentissa kuitenkin tyydytään kertaamaan neandertalin ihmisen ja kyseiseen ihmislajiin liittyvät tutkimuksen historia.

Tämän puolen dokumentti hoitaa erinomaisesti, esittäen niin vanhat, jo hylätyt teoriat niiden oikeassa kontekstissa sekä uudemmat käsitykset todisteineen ja argumentteineen. Dokumentissa oli paljon kiinnostavaa, uutta tietoa, joka oli hyvin esitetty ja jäsenelty muuttamaan vanhoja ajatustapoja, tavallisen jannun käsitys kun laahaa tutkimuksesta aina jäljessä. Mutta kun otsikon harhaanjohtamana odotin koko ajan sitä perimään liittyvää analyysia, jota sitten ei tullutkaan, niin...

Kyseessä on siis oikeastaan hyvä dokumentti, jonka tekemiseen on nähty paljon vaivaa ja joka on sitten pilattu antamalla sille aivan väärä nimi.