YLE TV1:n Prisma-dokumenttisarjassa esitetyssä ohjelmassa pohditaan jatkuuko ihmisen evoluutio yhä vai onko moderni yhteiskunta onnistunut pysäyttämään tämän prosessin. Dokumentti käsittelee kiinnostavaa aihetta, mutta valitettavasti ei oikein uskalla paneutua siihen kunnolla. Dokumentti itsessään jättää kysymyksen hieman avoimeksi ja yksityiskohdat epäselviksi.

Omakohtaisesti koen, että koko kysymyksen asettelu on hieman outo. Ensinnäkään emme vieläkään täysin ymmärrä kaikkia evoluutioon vaikuttavia voimia ja sen mekaniikkaa. Viime aikaisessa tutkimuksessa on mm. paljastunut, että epigeneesi voi vaikuttaa evoluutioon huomattavasti ilman, että itse geeneissä tapahtuu mitään muutoksia, kun aikaisemmin oletettiin, että evoluutio vaatii geenimuutoksen. Nyky-yhteiskunta on saattanut vaikuttaa ihmisiin kohdistuviin evoluutiopaineisiin, mutta evoluutio itsessään ei ole mielestäni pysähtynyt mihinkään.

Syy siihen, että kysymys tuntuu edes tarpeelliselta johtaa länsimaisessa tieteessä yhä vaikuttaviin 1800-luvun ajatuksiin siitä, että ihminen olisi luomakunnan herra ja jotenkin luonnon ulkopuolella. Tosiasiahan on se, että olemme eläimiä siinä missä muutkin ja osa luontoa. Minua harmittaa aina, kun puhutaan kuin ihminen olisi jotenkin luonnon järjestyksen ulkopuolella ja luonnoton. Mikään, mitä teemme, ei ole luonnotonta, vaan ihmiselle lajina ja kyseiselle ihmiselle yksilönä täysin luonnollista, koska (mielestäni) luonnon lakien ulkopuolelle astuminen ei ole mahdollista. Suurin osa ihmisen ominaisuuksista ei edes ole eläinkunnassa ainutlaatuista. Myös muut oliot viestivät, rakentavat, ovat sosiaalisia, käyvät sotia jne. Meissä nämä ja muut ominaisuudet vain yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla ja lisäksi olemme vieneet monet niistä äärimmäisyyksiin.

Toisin sanoen ei ole mahdollista, että ihmisen evoluutio pysähtyisi täysin, koska luonnossa sellainen voi tapahtua vain, jos eliöön ei kohdistu mitään evoluutiopaineita tai jos laji on kuollut sukupuuttoon. Lajina ihmisen ympäristö on kaikkea muuta kuin vakaa, joten varmasti evoluutiopainetta esiintyy yhä. Yhteiskuntamme vain heikentää joitakin näistä paineista. Samalla toiset sen sijaan vahvistuvat, kun esim. ruokavaliomme ja muut ympäristötekijät vaikuttavat geenien epigeneesiin. Näin ainakin minä olen asian käsittänyt.

Ohjelman esittely