Vuodelta 1978 peräisin oleva TV-sarja perustuu löyhästä Marvelin Hulk-hahmoon, mutta ei ole mikään supersankaritarina. Sen sijaan sarjassa Bill Bixbyn esittämä tohtori David Banner (sarjan TV-julkaisun kehittänyt Kenneth Johnson ei välittänyt alkuperäisen Bruce Banner -nimen alliteraatiosta) tutkii miten ihmisen fyysisiä kykyjä voisi parantaa ja tulee vahingossa muuttaneeksi itsensä Hulkiksi. Hirviötä syytetään sekä Davidin että hänen kollegansa murhasta, joten hän päättää lähteä pakoon etsiäkseen parannuskeinon ongelmaansa. Loppu sarjasta seuraakin sitten hänen seikkailujaan hänen vaeltaessaan paikasta toiseen. Vihreäksi maalattu Lou Ferrigno esittää Hulkia, tosin sarjassa puhutaan yleensä vain "otuksesta".

Varsinkin sarjan ensimmäisissä kausissa on runsaasti vetoa Davidin yrittäessä mitä tahansa löytääkseen parannuskeinon ongelmaansa ja joutuessa yleensä sen takia pulaan. Asiaa ei auta, että hirviön perässä juoksee iltapäivälehden toimittaja Jack McGee, jota esittää Jack Colvin. McGee tuntee Davidin kasvoilta, joten hänen on pakko paeta joka kerta, kun hän muuttuu. Sarjan alkukausien toinen konfliktin lähde onkin McGeen ja Davidin välille syntyvä kissa ja hiiri -leikki. Sarjan edetessä heidän suhteensa kuitenkin muuttuu ja McGee alkaa tuntea myötätuntoa tätä tuntematonta miestä kohtaan saatuaan tietää, että kyseessä on tavallinen mies, joka aika ajoin muuttuu hänen jahtaamakseen hiviöksi.

Sarjan TV:tä varten kehittänyt Kenneth Johnson kertookin DVD-boksin lisämateriaaleissa kehittäneensä sarjaa enemmän Jekyl&Hyde -asetelmasta kuin toimintaseikkailuna. Lähestymistapa toimii, varsinkin kun monipuolinen hahmo ja tilanne sai taivuteltua projektiin mukaan myös Bixbyn, joka on erinomainen näyttelijä. Bixbyn Banner on voimakas luonteinen ja älykäs, mutta lempeä ja sympaattinen hahmo, joka toimii erinomaisena vastapainona Ferrignon toisaalta raivoavalle, mutta rauhoituttuaan viattomalle ja yksinkertaiselle Hulkille.

Kolmannen kauden tienoilla sarja alkaa kuitenkin lipsua kaavaan ja sekä McGee että parannuskeinon etsiminen jää vähitellen pois. Nämä kantavat elementit ovat yllättävän tärkeitä, sillä ilman niitä David tuntuu vain harhailevan päämäärättä ympäriinsä. Vaikka myöhempiinkin kausiin mahtuu joitakin kiinnostavia jaksoja, yleisesti ottaen laatu ei ole läheskään yhtä hyvä kuin ensimmäisten kausien aikana.

Sarjan erikoistehosteet ovat yllättävän toimivia, kun ottaa huomioon milloin se on tehty. Jaksoissa on tiettyä kaavamaisuutta sikäli, että joka jaksossa kuuluu olla nimenomaan kaksi muutosta Davidistä Hulkiin, ei enempää, eikä vähempää. Aina välillä toinen näistä tuntuu hieman pakotetulta, mutta yleisesti ottaen asia ei sen suuremmin haittaa. Erikoisvalmisteisten piilolasien ja vihreän ihovärin yhdistelmä kuvakulmilla ym. kikkailun kera onnistuu luomaan melko toimivan illuusion väkivahvasta ja valtavasti hirviöstä. Muutos ei tietenkään ole ihmeempi nykytekniikan näkökulmasta, mutta aivan toimiva siitä huolimatta.

DVD-boksi sisälsi itse sarjan lisäksi oikein mukavasti dokumentti- ja haastattelumateriaalia, joten minä lisämateriaalien ystävänä olen ostokseen tyytyväinen myös tässä suhteessa. smiley Ainoa mikä jää uupumaan ovat sarjan lopettavat kolme TV-elokuvaa, jotka seuraavat keskeneräistä viidettä kautta. Mutta eiköhän nuokin tule jossain välissä hankittua...

IMDb:ssä

Wikipediassa