BBC Knowledge -kanavalla esitetyn dokumenttisarjan nimi kuuullostaa vähän ristiriitaiselta, mutta sille on syynsä. Neliosainen sarja valmistui 2008 juuri Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla ja pyrkii selventämään valtion nykypolitiikkaa sen historian valossa. Ohjelman esittelijä ja kirjoittaja Simon Schama on arvostettu historioitsija. Hänen dokumenttisarjansa tekee hyvin juuri sen mitä hän alussa aikookin eli luo historiallisen pohjan Yhdysvaltain politiikan joillekin outouksille. Kokonaisuus on kiinnostava ja valaiseva.

Yhdysvallat on siitä kiinnostava valtio, että varsinkin sen politiikassa on niin paljon asioita, jotka eivät vain tunnu järkeviltä Suomen kaltaisessa pienessä ja pragmaattisessa valtiossa asuvalle. Ja Suomenkin politiikassa on ihan tarpeeksi outouksia. Niinpä tällainen dokumentti, joka pyrkii selittämään miten nämä oudot käytännöt ja tavat syntyivät, on hyvinkin paikallaan. Lisäksi dokumentin oma ajankohta eli vuoden 2008 historialliset presidentinvaalit lisää kiinnostavuutta Schaman kiertäessä vaalitapahtumissa pitkin eri osavaltioita.

Tällaisissa dokumenteissa on sellainen tylsä puoli, että niiden katsominen aiheuttaa aina "lisää lisää" -reaktion. Normireaktioni kaikkeen kiinnostavaan on painua kirjastoon etsimään lisää luettavaa aiheesta. Ja hiljattain on ollut paljon sellaisia dokumentteja. Greenpeacen historiasta kertova dokumentti meinasi lähettää minut etsimään kirjoja aiheesta ja Gestapo-sarja vilisi lainauksia kirjoista, jotka haluan metsästää käsiini. Schama on kirjoittanut kasan teoksia, joita nyt tekee mieli myös vilkaista. Ainoa vain, että minulla on iso kasa kirjoja jo valmiiksi odottamassa sivupöydällä ja Dune-sarjan lukuprojekti meneillään. So many books, so little time... cheeky

Ohjelman esittely Wikipediassa