Yle Fem -kanavalla esitetty sarja puolituntisia ohjelmia, joissa koomikko ja juontaja Frekrik Lindström tutustuu ruotsin kielen murteisiin. Kielitieteellisesti ohjelman sisältö on melko kevyttä, mutta silti kielistä ja kulttuureista kiinnostuneelle oikein hauskaa katsottavaa. Suomalaisia varmasti kiinnostaa ainakin sarjan viimeinen jakso, jossa käsitellään "länsimurteita" eli suomenruotsia.

Vaikka sarja pysyykin melkolailla mututuntuman piirissä, eikä etene kovinkaan syvälliseti lingvistiikan ja murretutkimuksen puolelle, antaa se silti melkoisen paljon tietoa ruotsin kielestä kiinnostuneille niin ruotsin kielen piirteistä kuin historiastakin. Itse asiassa se innostaa kovasti allekirjoittanutta palaamaan kieliteorian pariin, vaikka lukulista onkin jo entuudestaan kilometrin pituinen. cheeky No, ehkä syksymmällä tulee sellainen hetki, että voin kipittää yliopistolle lainaamaan jotain kiinnostavaa luettavaa...

Lindtröm on hauska veikkonen, joten hänen ohjelmiaan seuraa muutenkin ihan mielellään. Mutta kun sekaan heitetään vielä kaltaistani lingvistiä kiinnostava aihe, niin sarjaa seuraa oikein innolla. Sarjasta onkin tehty toiset kahdeksan jaksoa nyt näytettyjen lisäksi ja toivon kovasti, että nekin näytetään vielä myös Suomen TV:ssä.

Sarjan esittely Ylen sivuilla

Sarjan esittely FST:n sivuilla

Sarja Wikipediassa