Ylen Prisma-dokumenttisarjassa esitetyssä ja alunperin BBC:n tuottamassa dokumentissa tutkitaan ruuanlaiton merkitystä ihmisen evoluutiolle. Viime vuosina on alettu ymmärtää kuinka pitkälti olemme kehittyneet noudattamaan sikäli varsin omalaatuista ruokavaliotamme, että valmistamme ruokamme. Dokumentissa mm. suoritetaan käytännön testi, jossa joukolle vapaaehtoisia annetaan joksikin aikaa syötäväksi vain samanlaisia raakoja vihanneksia ja hedelmiä, joilla simpanssit tulevat toimeen. Testin vapaaehtoiset huomasivat pian, ettei ihminen tule sellaisella ruokavaliolla toimeen, sillä elimistömme on tottunut ruokaan, jossa on paljon energiaa helposti sulatettavassa muodossa.

Testeissä on todistettu, että ruuan kypsentäminen tosiaan tekee siitä helpommin sulatettavaa, jolloin sen sisältämästä energiasta menee vähemmän hukkaan itse prosessissa ja voidaan käyttää mm. suurien, energiaa kuluttavien aivojemme kasvattamiseen ja ylläpitämiseen. Kehomme ovat myös selkeästi kehittyneet käsittelemään valmistettua ruokaa: leuat ovat pienet ja melko voimattomat, hampaat vaatimattomat, suolisto lyhentynyt. Evoluution tutkijat ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että yksi isojen aivojemme kehitystä tukevista tekijöistä on ollut ylimääräinen energia. Olisiko niin, että ruuan kypsentäminen on ollut ainakin yksi tekijä, jolla sitä ylimääräistä energiaa on saatu?

Nykyään hyvinvointivaltioissa tosin ongelma on pitkälti päinvastainen: energian ylenpalttisuus on johtanut lihavuuteen ja elinkustannustauteihin, jotka vaivaavat niin monia. Juuri ne ominaisuudet ja tekijät, joiden avulla meistä on tullut ihmisiä, ovat nyt meitä vastaan.

Dokumentti oli kevyehkö, mutta silti kiinnostava ja sisälsi paljon hyvää. Kokonaisuutena varsin hyvä, selkokielinen yhteenveto erittäin jännittävästä kysymyksestä.

Ohjelman sivut Ylellä