Tämä kiinnostava manga-sarja sijoittuu Tokugawa-shogunaatin aikaan eli 1600-luvusta eteenpäin, jolloin Japanissa elettiin eristäytyneisyyden aikaa. Vaikka keisari oli yhä nimellisesti Japanin yksinvaltias, todellinen hallinta oli Tokugawa-suvun militarististen johtajien, shoguneiden käsissä. Manga kuvaa tätä aikakautta melkoisen todenmukaisesti lukuunottamatta yhtä pientä käännekohtaa: salaperäinen rokkotauti, "punanaamarokko", on tappanut yli 3/4 Japanin miespuolisesta väestöstä, joten yhteiskunta on muuttunut täysin matriarkaaliseksi.

Sarjan nimen Ooku on shogunin Edossa sijaitsevan palatsin haaremi, jossa hallitsijan vaimo, jalkavaimot ja äiti asuivat. Sarjassa tosin tämä asetelma on käännetty sikäli päälaelleen, että kun shogun ja muut johtajat kerran ovat naisia, haaremi koostuu nuorista, komeista miehistä. smiley Vaikka mangan tapahtumat sijoittuvat pääosin Ookun sisäiseen, omaan maailmaansa, sarjassa sivutaan usein myös historiallisia tapahtumia ja aina välillä ihan tavallisten kansalaisten elämää. Suurin osa sarjasta keskittyy kuitenkin haaremin hovimaailman vehkeilyihin ja valtaleikkeihin. Viiden kirjan aikana edetään ajallisesti melkoista juoksuvauhtia, sillä peräti neljä shogunia ehtii tarinan kuluessa ottaa vallan ja kuolla. Nämä viisi kirjaa kattavatkin melkein 100 vuoden ajanjakson, joten keskipisteessä olevat hahmot ehtivät vaihtua ja vanheta.

Omalla tavallaan juuri tämä on yksi sarjan viehättävistä piirteistä, sillä siinä kuvataan osuvasti sitä, kuinka erilainen ihminen voi olla nuorena, keski-ikäisenä ja vanhana. Kokemukset ja elämänkokemus vaikuttavat meistä jokaiseen ja Yoshinaga tuo tämän osuvasti esiin. Samalla lukija pääsee seuraamaan kaikenlaisia hovielämän kiemuroita ja juonitteluja.

Suurin ongelma mangassa on eri hahmojen suuri määrä. Kun he vielä monasti ovat kovin saman näköisiä, lukijalla on tekemistä pysyä mukana siinä kuka on kukin. Silti, kaiken kaikkiaan kyse on erittäin kiinnostavasta sarjasta, jota lukiessa oppii myös yhtä sun toista kiinnostavaa Japanin historiasta.

Mangasta Wikipediassa

Historiallisesta Ookusta Wikipediassa