Teema-kanavalla esitetty 15-osainen dokumenttisarja kertoo nimensä mukaisesti elokuvien tarinan. Dokumenttisarjassa käydään läpi elokuvaa taidemuotona ja sen kehittymistä ja muuttumista ympäri maailman sen jälkeen, kun elokuvat ylipäätään keksittiin. Koska sarja tosiaan käsittelee elokuvaa taidemuotona, se ei puutu elokuvan valmistamisen tekniseen puoleen kuin ajoittain ja pääpaino on ohjaajissa ja joskus myös käsikirjottajissa. Elokuvan valmistamisen muut tekijät ja osallistujat, kuten näyttelijät, muusikin luojat, lavastajat, erikoistehosteartistit jne. jäävät huomiotta. Dokumentin tehnyt Mark Cousins on arvostuksessaan ihailtavan monikansallinen, mutta ei selkeästikään ole tutustunut animaatioelokuviin lainkaan tai jättää ne tässä tieten tahtoen pois, sillä lyhyttä mainintaa lukuunottamatta animaatioita ei dokumentissa valitettavasti käsitellä.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on siis erinomainen esittely elokuvaan taidelajina ja taidehistoriallisesta näkökulmasta. Missään nimessä edes näin laaja dokumenttisarja ei kuitenkaan kerro kaikkea elokuvasta. Aivan yhtä pitkän dokumenttisarjan voisi tehdä elokuvan teknisestä kehittymisestä tai animaation kehityksestä ja vaikutuksesta, vaikka viimeksi mainittu on länsimaissa yhä varsin aliarvostettua. Ja vaikka Cousins on sitä mieltä, että elokuvia eteenpäin vievä tekijä ei ole taloudellinen menestys tai Hollywood-studioiden rahasammot, vaan tekijöiden, nimenomaan siis ohjaajien innovatiivisuus, niin kyllä myös elokuvien rahallisuudellakin on vaikutteensa. Elokuvien tarina voitaisiin yhtä hyvin kertoa myös näyttelijöiden näkökulmasta tai keskittyen elokuvamusiikin historiaan.

Eli elokuvissa riittää ei vain katsottavaa, vaan myös tutkittavaa ja opittavaa. Kaikki tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tämä dokumenttisarja olisi ollut omalta kannaltaan sekä erinomaisesti tehty että erinomaisen kiinnostava.

Sarjasta Ylen sivuilla

IMDb:ssä

Wikipediassa