Sillage-sarjan käännökset jatkuvat, mistä olen erittäin tyytyväinen. Albumikokoiset teokset ovat sikäli hämääviä, että kapeat kirjat vaikuttavat lyhyiltä, mutta isoille sivuille mahtuu enemmän materiaalia kuin odottaisi. Toki tässä auttaa se, että  Morvanin käsikirjoitus on erinomaisen ekonomista: mukana on kaikki tähdellinen, muttei yhtään enempää.

Juonellisesti näissä kolmessa kirjassa pääsemme näkemään Navisin jatkuvaa kehitystä. Vaikka hän on yhä nuori, hän myös oppii kokemuksistaan. Morvanin tarinankerrontaa kuuluu ihailtavalla tavalla jatkuvuutta niin, että aikaisemmissa tarinoissa tavattujen hahmojen ja Navisin suhde otetaan selkeästi huomioon ja sen voi nähdä syventyneen albumien välisenä aikana, jota meille lukijoille ei kerrota. Siksi tarinoiden lukeminen näin peräkanaa on suositeltavaa, sillä muuten on helppo unohtaa aikaisemmat tuttavuudet.

Itseäni kiinnostaa kovasti se, mistä Navis on peräisin, varsinkin kolmannessa kirjassa pudotettujen vinkkien jäljiltä, mutta tämän mysteerin sijaan pääsemme tutustumaan paremmin Sillageen. Moni kakku päältä kaunis ja alussa niin hienolta, mahtavalta ja sivistyneeltä vaikuttanut avaruuskolonna alkaa pikkuhiljaa näyttää varjoisammat puolensa, kun tarina etenee albumista seuraavaan. Vaikka se tarjoaa ainesta tarinaan jos toiseenkin, tavallaan se myös tuntuu pettymykseltä. Ainakin minua harmitti hieman se, että kimaltavan kuoren alta paljastui vain lisää sitä samaa vanhaa.

Buchetin kuvitus on yhtä kaunista, vivahteikkasta ja täynnä yksityiskohtia kuin aina. Egmontin kovakantisten julkaisujen laatu saa ainakin minulta suuren kiitoksen!