Discovery World -kanavalla esitetty kolmiosainen dokumenttisarja paneutuu syvällisesti siihen, millaista on olla sotakirjeenvaihtaja todellisissa taisteluoloissa ja myös siihen, miten tämä on muuttunut. Asenteet ja kirjeenvaihtajien asema ovat muuttuneet ajan kanssa, mikä luonnollisesti näkyy myös työtä tekevien elämässä. Huolella tehty dokumentti tuo esiin myös totuuden aseman sodassa.

Kiinnostavaa, mutta rankkaa aihetta lähestytään sarjassa juuri sopivalla määräkkä etäisyyttä ja läheisyyttä, jotta tarinat ja faktat tuntuvat todellisilta olematta niin rankkoja, että kauhulla mässäily ajaisi viestistä ohi. Suurin osa dokumentissa annetusta kritiikistä on peräisin toimittajilta itseltään, joten katsojalle ei tule sellaista oloa, että kovia kokeneita ihmisiä kohdeltaisiin huonosti. Samalla kritiikki tuodaan kuitenkin esiin sen sijaan, että jäisi käsittelemättä. Lopputulos on siis hienovaraisen asiallinen ja ajatuksia monelta taholta herättävä kokonaisuus.

IMDb:llä

Tuottajan sivuilla

Omia ajatuksiani

Dokumentti toi itselleni esiin parikin aihetta, joita olen pohtinut aikaisemminkin: totuus ja oikeus tietää. Niinhän sitä sanotaan, että sodan ensimmäisiä uhreja on totuus. Toisaalta on hyvä pitää mielessä se, että totuus ei ole mitenkään absoluuttinen asia. Aivan kuten saman onnettomuuden todistaneista jokaisella on oma näkökulmansa, omat muistonsa ja oma mielipiteensä siitä mitä tapahtui, missä järjestyksessä, miten ja miksi, myös muuten totuus on paljon monisyisempi kuin sitä luulisi. Se, mitä ei kerrota, voi olla aivan yhtä tärkeää ja suuri osa totuutta kuin se, mikä kerrotaan.

Ja mitä tulee taas oikeuteen tietää, niin tämä on jotain mikä on ärsyttänyt minua jo pitkään. Ajatus siitä, että lukijoilla olisi oikeus tietää jotain, oli kyse sitten sodasta tai viihdeuutisten juoruista. Tosi asiassa sellaista oikeutta ei ole koskaan ollutkaan. Varsinkin sitten, kun kysymys on toisten ihmisten elämistä ja kuolemista, niin jossain kaukaisessa maassa istuva, asiaan kuulumaton siviili ei todellakaan ole oikeutettu tietämään asiasta yhtään mitään. Se, että uutistoimistot ovat ottaneet asiakseen siitä hänelle kertoa on aivan eri asia. Toki tiedosta voi olla monella tavalla hyötyä ja se voi jopa olla tarpeellista, mutta kumpikaan noista ei anna lukijalle oikeutta tietää.