Siddhartha Mukherjee on todellakin Pulitzerinsa ansainnut. The Emperor of Maladies onnistuu käsittelemään kaikin puolin vaikeaa aihetta kiinnostavasti, kevyesti ja silti sitä vähättelemättä. Teoksen tiedepuoli on helppo ymmärtää, vaikka ei olisikaan lääketieteeseen juuri tutustunut, potilaiden ja tutkijoiden inhimillisyys tulee esiin joka käänteessä ja vaikka varsinkin entisaikoihin tappava tauti onkin henkisesti raskas aihe, teos onnistuu käsittelemään sitä niin, että kirjaa on helppo ja kevyt lukea. Tästä huolimatta aiheen vakavuus ei koskaan pääse unohtumaan.

Teoksen tärkein ansio on mielestäni se, että se tuo kunnolla tavalliselle lukijalle esiin sen, että syöpä ei ole vain yksi sairaus, vaan monta erilaista sairautta. Syöpälääkärit kohtelevat jokaista syöpätapausta omana sairautenaan ja aiheesta. Vaikka syövän pohjaimen syy ja synty on sama, jokaisella sairaudella on omat erikoisominaisuutensa ja piirteensä. Vielä tänäkin päivänä yhdenlainen syöpä voidaan parantaa yksinkertaisella pillerillä ja toinen on lähestulkoon automaattinen kuolemantuomio.

Paksuunkaan teokseen ei toki mahdu kaikkea, minkä Mukherjee itsekin auliisti myöntää teoksen viimeisille sivuille "lisämateriaalina" liitetyssä haastattelussa. Siksi sen näkökulma on tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti yhdysvaltalainen, vaikka toki myös muiden maiden tiedemiehille ja tutkijoille annetaan kunniaa, kun se on tarpeen. Teos käsittelee hyvin ne aiheet ja tapahtumat, jotka se on ottanut käsiteltäväkseen, mutta luonnollisesti paljon jää silti pois. Kokonaisuus ei siis ole kaiken kattava, mutta silti syvällinen, valaiseva ja erittäin kiinnostava. Lisäksi teos on vielä niin hyvin kirjoitettu, että ainakin minulla oli suuria ongelmia laskea sitä käsistäni, joka kerta kun sen avasin, vaikka syksyllä onkin ollut valitettavan vähän aikaa lukemiselle tai juuri millekään mullekaan.

Aiheensa takia englanninkielinen teos toki vilisee sanastoa, joka ei kuulu keskivertotaitajan tuntemaan. Siksi onkin hyvä, että teoksesta on jo saatavissa myös suomenkielinen käännös Terra Cognitalta, joten voin lämpimästi suositella sitä kaikille aiheesta vähänkään kiinnostuneille. Varsinkin, jos syöpä on jotenkin koskettanut tai koskettaa omaa elämää, suosittelen lukemaan teoksen, sillä se auttaa paremmin ymmärtämään tätä vaikeaa sairautta.

Teoksesta Wikipediassa