Suoraan DVD:lle julkaistu lyhäri jatkaa Dreamworksin How toTrain Your Dragon -elokuvaa. Joulutarinassa viikinkikylässä juhlitaan keskitalven juhlaa, mutta kun kylän lohikäärmeet ottavat yllättäen hatkat, juhlittavan aihetta ei oikein tunnu olevan. Sillä välin kun Astrid yrittää palauttaa juhlahenkeä keksimällä uusia juhlaperinteitä, Hiccup yrittää selvittää mitä lohikäärmeille oikein tapahtui...

Joulun ja pitkälti yhdysvaltalaisten jouluperinteiden ymppääminen mielikuvitukselliseen viikinkikulttuuriin ei oikein toimi, mutta ainakin tarinassa on ihan hauskoja hetkiä tuttujen suosikkihahmojen parissa. Animaatio toimii ja kaikeksi onneksi DVD-elokuvaan on saatu samat ääninäyttelijät kuin elokuvaankin. Silti, kyllä perinteistä jouluviestiä olisi voitu välittää ilman tyhjästä temmattua mukamas-jouluakin.

Markkinointimielessä on pakko myös sanoa, että kansainvälisyyden kannalta tekijät olisivat voineet edes yrittää valita sellaisia jouluperinteitä, jotka tunnetaan muissakin kuin englantia puhuvissa maissa. Astridin epäonniset uudet perinteet kun toimivat parhaiten, kun niiden mallikuvat ovat tuttuja. Vanhempi katsoja on niihin törmännyt jo niin usein, ettei välttämättä jää ihmettelemään niitä, mutta elokuva on tarkoitettu lapsille, joten iso osa homman pointista voi mennä täysin ohi. Munatoti nyt voidaan muuttaa käännöksessä glögiksi (tosin enpä tullut katsoneeksi oliko suomennoksessa oltu näin nokkelia...), mutta mistelinoksan alla suuteleminen ei vain kuulu meidän kulttuuriimme.

Eli joo, vähänhän tuosta jäi turha maku suuhun, mutta olen minä huonompaakin nähnyt rahastuksen nimissä tehdyn, joten plussaa siitä, että ainakaan tätä tehtäessä ei olla menty aivan siitä missä aita on matalin.

iMDb:ssä

Wikipediassa

Traileri