Yle Teema -kanavalla esitetty 13-osainen sarja kertoo nimensä mukaisesti henkilöistä ja joissain osissa kansanryhmistä, jotka tekivät yhteistyötä ja tukivat Hitleriä ja natsi-Saksaa toisen maailmansodan aikana. Mukaan mahtuu myös Suomi, jota käsittelevässä jaksossa kysytään onko mahdollista olla "hyviä kätyreitä".

Niissäkin jaksoissa, joissa yhteistyötä tekemässä ei ole vain yksittäinen henkilö, vaan kokonainen kansanryhmä, dokumentin jaksot nostavat esiin kourallisen "edustajia", joiden henkilöhistorian kautta valotetaan laajempaa tilannetta. Tämä auttaa havainnoillistamaan historiaa, joka muuten voisi jäädä persoonattomaksi ja kaukaiseksi.

Aivan kaikkea jaksot eivät tietenkään pysty käsittelemään, mutta tämä pitää paikkansa minkä tahansa teoksen tapauksessa. Tekijät joutuvat aina valitsemaan mitä kertoa ja mitä jättää kertomatta, eivätkä itsekään voi tietää kaikkea. Kokonaisuudessaan sarja on valaiseva ja tuo syvyyttä ja monipuolisia näkökulmia aiheeseen, jota monasti käsitellään varsin yksitahoisesti ja joka muuten saattaa tuntua varsin loppuun kalutulta.

Dokumentin tapa esittää asiat perustuu faktoihin, mutta myöntää avoimesti myös sodan kauheudet, kun se on aiheellista. Kokonaisuus on informatiivinen ja kiinnostava.

Sarjan esittely Teeman sivuilla

IMdb:ssä