National Geographic -kanavalla esitetty kolmiosainen dokumenttisarja kertoo nimensä mukaan siitä, miten yhden miehen ja pienen seuraajajoukon perustamasta juutalaisuuden lahkosta muotoutui yksi maailman valtauskonnoista. Sarjassa tarkastellaan siis kristinuskoa poliittisen historian näkökulmasta ja siinä ei oteta lainkaan kantaa uskonnon sisältöön tai oikeallisuuteen.

Tästä näkökulmasta katsottuna kristinuskon historia on kaikin puolin kiehtovaa, kuten on myös monet sen myyteistä, joista osa tässä dokumenttisarjassa kumotaan. Kuten kaikki historia, myös kristinuskon historia on paikoitellen kirjoitettu poliittisista syistä kuvaamaan tilannetta toisin kuin todellisuudessa oli. Tässä tapauksessa kaadetaan mm. myytti roomalaisvainoista, joiden syyt ja laajuus vaikuttavat roomalaisten aikalaiskirjoitusten valossa aivan toisilta kuin kristittyjen historiankirjoittajien esittäminä.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on siis erittäin kiinnostava, tavallaan ulkopuolinen vilkaisu yhteen läntisen sivistyksen tukipilareista, jonka vaikutus näkyy kaikkien läntisessä maailmassa elävien elämässä ja kulttuurissa, uskoimme sitten itse tai emme.

Dokumenttisarjan esittely