Yle TV1:n Dokumenttiprojekti-ohjelmapaikalla esitetty dokumentti käsittelee nimensä mukaisesti verkossa toimivia aktvisteja, joiden työkaluina ovat tietokone, internetti ja anonymiteetti. Kyseessä on siis dokumentti, joka kertoo nettiryhmästä Anonymous, jotka eivät ole kovinkaan yhtenäinen ryhmä, mutta joka on näyttänyt toteen internetin voiman yhdistävänä tekijänä, joka antaa niille, jotka osaavat käyttää sitä työkalunaan, melkoisen määrän valtaa, kun tarpeeksi moni ihminen ryhtyy toimimaan yhdessä.

Dokumentti tuo hyvin esiin sen, että Anonymous ei ole vain yksi ryhmä, vaan jatkuvasti muuttuva ja elävä, tavallaan lähes orgaaninen olento, jonka kokoonpano, tavoitteet ja toimintavat elävät sen mukaan mitä ollaan tekemässä ja millä mielellä. Tämä tekee ryhmän analysoimisen varsin vaikeaksi, koska mitään lopullista tai oikeata vastausta ei ole. Silti, vaikka tarkkoja rajoja ei ole, jotkin asiat ovat selvästi osa ryhmää ja toiset eivät.

Dokumentti valaisee hyvin asiaa, joka on varmasti monelle outo ja vaikea ymmärtää, mutta jolla silti voi olla käytännön merkitystä ja vaikutusta yksilän elämässä ja yhteiskunnassa.

Dokumentin sivut Ylellä

Dokumentin viralliset sivut