Päätinpä ottaa pidempien sarjojen väliin pienen välipalan eli romaanisarjaan perustuvan OVA:n. Sarja on vanha, 1990-luvun kamaa, ja siksi myös vanha tuttu. Aikaisemmin olen kuitenkin nähnyt vain englanninkieliset dubit, joten mahdollisuus nähdä sarja alkuperäiskielisenä oli kaikin puolin hyvä juttu. :)

Tarina pohjautuu Persian historiaan, mutta sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa Palsen kuningaskunta on joutunut naapurivaltion Lusitanian valloittamaksi. Kruununprinssi Arslan onnistuu välttämään kiinni jäämisen ja ryhtyy (tietenkin) vastarintaan valloittajia kohtaan. Romaanisarjassa ehditään tutkia monimutkaisempiakin teemoja, kuten orjuutta, uskontoa ja itsevaltiutta, mutta OVA-sarjassa juoni on pakko tiivistää niin pieneen tilaan, että suurin osa tästä jää pois.

Sarja onkin kokonaisuudessaan kovin hyppelehtivä ja kun tapahtumien ja henkilöiden taustat jäävät pitkälti pois, vaikea selkoinen. Monen OVA:n tavoin tarina ei aukene kunnolla, kun ei ole päässyt lukemaan alkuperäisiä kirjoja, ja nykyään sarja tuskin pääsisi länsimaiseen levitykseen. Entisinä aikoina markkinoille kuitenkin tuotiin vähän sitä sun tätä ja lyhyet OVA:t olivat julkaisijoiden suosiossa, koska riski oli pitkää sarjaa pienempi. Kun sekaan heitetään ikisuosikkini Yoshitaka Amanon hahmosuunnittelu, jonka ansiosta anime sentään näyttää todella mahtavalta, Arslan oli aikoinaan ihan pätevä markkinapäätös. Nykyään sitä katsovat lähinnä minunkaltaiseni ikinuoret, jotka muistelevat vanhoja aikoja, jolloin fanisubbeja kierrätettiin hädin tuskin katsomiskelvollisilla VHS-nauhoilla ja vuoden kaikkien uusien julkaisujen ostaminen ei kaatanut edes opiskelijabudjettia. :)

Tosin saapa nähdä miten käy manga-puolella, sillä alkuperäisestä romaanisarjasta on alkanut uusi manga-adaptaatio, jota on piirtämässä myös länsimaissa suuren suosion saavuttanut Hiromu Arakawa. Ehkä manga nähdäänkin pian myös länsimaissa ja itsekin pääsen viimein selvittämään mistä tässä tarkalleen ottaen onkaan kysymys.

Wikipediassa

ANN:llä