No tässä oli yksi elokuva, joka jätti minut pahasti kahden vaiheille. Toisaalta kyseessä on erinomainen henkilödraama, jonka kaikki näyttelijät pistävät oikeasti parastaan ja pääosassa oleva Liam Neeson ei voisi olla mahtavampi. Joka ikinen vuorosana ja kohtaus tuntuu vain toimivan ja toimivan hyvin. Elokuvassa ehditään valaisemaan erinomaisesti kaikkien hahmojen luonteita ja taustoja (vaikka painopiste on toki Neesonin esittämässä päähenkilössä) ja miesten väliset suhteet elävät, kehittyvät ja tuntuvat aidoilta. Kaiken lisäksi olen oikeastaan iloinen, että kukaan ei kokenut tarpeelliseksi ahtaa messiin "kiintiönaista" vain ollakseen "poliittisesti korrekti". Tarinan puitteissa on aivan realistista ja ymmärrettävää, että kyseessä on äijälössi.

Elokuvassa kerrotaan näet öljynporauksesta lentokoneella palaavista työmiehistä, jotka jäävät jumiin arktiseen autiomaahan, kun kone yllättäen putoaa taivaalta kesken matkan. Miehet eivät uskalla jäädä odottamaan pelastusta, vaan lähtevät taivaltamaan kohti sivistystä mukanaan koneesta pelastetut vähäiset varusteet. Luonnollisesti tällaisessa tilanteessa pinna on kaikilla kireällä ja taisteluja syntyy niin miesten kesken kuin luonnonvoimiakin vastaan...

Valitettavasti tätä erinomaista draamaa on yritetty vielä parantaa tuomalla kuvaan mukaan täysin epärealistisina vihollisina lauma ylisuuria susia, jotka eivät käyttäydy lainkaan niin kuin luontaiset sudet. Joka ikinen vääräksi todistettu myytti ja ison pahan suden kuvaa tukeva kertomus on toisinnettu elokuvassa ad nauseum, ja vieläpä aivan turhan takia, sillä näin pohjoisessa asuvana voin sanoa, että itse ainakin koen ajatuksen jumittumisesta erämaahan ilman kunnon varusteita keskellä arktista talvea aivan tarpeeksi pelottavaksi. Mihin siellä mitään susia tarvitaan..? Varsinkaan sellaisia, jotka saavat kenenkään pari luontodokumenttia muistavan (tai edes koirien kanssa tekemisissä olleen) pyörittelemään silmiään hämmentyneinä. Ihan ensimmäisenä jo siksi, että miksi ihmeessä sudet lähtisivät jahtaamaan kourallista eläviä, kun onnettomuuspaikalla on valmiiksi lahdattua ja kylmän säilyttämää syötävää lopputalveksi?

Ja susien lisäksi sain vielä talvisäähän tottuneena ja sen tuntevana näppylöitä salamoivasta myrskystä keskellä pakkassäätä. Salamat talvella ovat muutenkin äärimmäisen harvinaisia, mutta lisäksi mitä minä ymmärrän säästä ja elokuvan kuvaamista olosuhteista, salamoinnin ei edes olisi pitänyt olla mahdollista.

Eli lopputulos oli mainio ihmissuhdedraama, jonka sekaan sekoitettu B-luokan toimintaelokuva pääsee melkein pilaamaan. Ainoa hyvä asia elokuvan susissa on, että niiden läsnäolo pakottaa miehet toki kiiruhtamaan ja tekemään nopeita ja vaikeita päätöksiä. Jotenkin vain uskoisin, että sama oltaisiin voitu aivan hyvin aikaan jotenkin muutenkin. Onneksi nyt, kun elokuva on nähty kerran, tiedän pikakelata toimintaosioiden ohi ja keskittyä maukkaisiin draamaosuuksiin seuraavalla katsontakerralla.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Arvostelu leffatykki.comissa

Traileri