Yle Teemalla esitetty dokumenttisarja jatkaa historiallisesti siitä, mihin Kuninkaittemme jäljillä jäi. Suomi ei ole enää osa Ruotsin kuningaskuntaa ja sen sijaan vallassa ovat Venäjän keisarit, kuten Suomessa tsaareja on aina kutsuttu. Sarjan viisi jaksoa esittelevät ne viisi Venäjän keisaria, jotka ehtivät hallita Suomea.

Sarja on siinä mielessä ensimmäistä sarjaa henkilökohtaisempi, että jaksoissa on aikaa paneutua kunnolla vain yhteen ihmiseen, kun heitä on vain viisi. Toisaalta samalla jää uupumaan ensimmäisen sarjan laaja historiallisuus. Itse olen myös kiinnostuneempi kaukaisemmasta historiasta, joten myös se vaikuttaa siihen, että pidin ensimmäisestä sarjasta huomattavasti tätä toista enemmän, vaikka toki keisareilla on yhtäläisesti paikkansa Suomen historiassa kuin Ruotsin kuninkaillakin.

Tutkinnan ja tuotannon kannalta sarja on laadullisesti yhtä hyvin tehty kuin ensimmäinenkin, joten siitä ei ole mahdollista valittaa missään muodossa. Ja vaikka aihe ei allekirjoittanutta kiinnostanut yhtä paljon kuin Ruotsin kuninkaat, sarjaa voi silti lämpimästi suositella Suomen historiasta kiinnostuneille.

Sarjan esittely Teemalla