Discovery World -kanavalla esitetty dokumentti pureutuu vaihteen vuoksi Pompeiin ja tulivuori Vesuviuksen nykypäivään ja tulevaisuuteen niiden menneisyyden sijaan. Tosin toki historiaakin dokumenttiin mahtuu, sillä sen avulla on helpointa peilata tulevaa. :)

Dokumentin varsinainen aihe on kuitenkin Vesuviuksen ympäristölleen edustama vaara. Yksi Euroopan aktiivisimmista tulivuorista on purkautunut 1900-luvun puolella kolme kertaa, mutta vuoden 1944 jälkeen se on viettänyt hiljaiseloa. Tämä on tuudittanut vuoden ympäristössä asuvat miljoonat ihmiset turvallisuuden tunteeseen, mutta tutkijat sen sijaan pelkäävät tulevaisuutta. Kun Vesuvius herää jälleen henkiin, ihmishenkien menetykset saattavat olla valtavia, sillä evakuointi ei ole missään nimessä helppoa, puhumattakaan siitä, että ihmiset ylipäätään saataisiin liikkeelle kodeistaan.

Itse ongelma ei tietenkään ole mitenkään uusi. Tulivuorten ympäristöt ovat hedelmällisiä alueita, joten ihmiset ovat aina asuttaneet niiden ympäristöjä - joko vaarasta tietämättä tai siitä huolimatta. Tämän lisäksi maapallolla ei ole sellaista aluetta, jossa ei olisi omia vaaratekijöitään. Suomessa ei tarvitse pelätä tulivuoria, maanjäristyksiä tai tsunameja, mutta talven liukkaat kelit ja kovat säät vievät joka vuosi henkiä siitä huolimatta, että joka vuotiseen riskiin osataan varautua. Silti on kylmäävää kuunnella tiedemiehien analyysia riskeistä ja sitten paikallisten haastatteluja, joissa kivenkovaa todetaan, että kodista ei lähdetä, vaikka taivaalta tulisi tulikiveä.

Vesuviuksesta suomenkielisessä Wikipediassa