Määrittelemättömään tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa eletään ihmiskunnan iltahämärää. Maanalaisessa Luxin kaupungissa vallitsee kolmen leirin epävarma tasapaino: rikollisliiga Organo, kaikenlaista kybernetiikkaa vastustava Union ja nuorista anarkisteista koostuva Racan taistelevat keskenään muun kaupungin pyrkiessä tulemaan toimeen parhaansa mukaan. Köyhistä juurista lähtöisin oleva vähäsanainen ja lakooninen Ichise ansaitsee elantonsa häkkitaistelijana, kunnes hän tarjuu promoottorin naisen lähtentely-yrittelyt. Kostona tästä tämä antaa miestensä katkaista Ichiseltä käden ja jalan. He jättävät Ichisen kuolemaan, mutta nerokas kybernetiikkalääkäri pelastaa tämän ja antaa hänelle uudet, texhnolyze-tekniikalla luodut raajat. Tästä Ichise ajautuu Organon riveihin ja päätyy sekä näkemään että osallistumaan Luxin uhkaavaan tuhoon...

Texhnolyze oli yllättävän rauhallinen sarja, vaikka sekaan mahtuu toki myös rajumpia ja väkivaltaisempia hetkiä. Ichisen lakooninen suhtautuminen vaikuttaa toki tähän vaikutelmaan suuresti hänen reagoidessa tapahtumiin vain silloin, kun on aivan pakko. Kokonaisuudessaan sarjan yleinen tunnelma on hyvin samanlainen kuin Ichisenkin, surumielisen apaattinen, joten alusta asti katsoja on varma, että loppu ei ole vältettävissä. Niinpä sarjaa katsoo hieman samalla tavalla kuin kiinnostavan hyönteisen toimia: uteliaana ja jopa välittäen sen kohtalosta, mutta tietoisena siitä millään sen tekemisillä ei laajemmassa kuvassa ole mitään merkitystä.

Tämä tekee sarjan loppuvaikutelmasta kylmän ja tunteettoman, mutta toisaalta kokemuksena kiinnostavan ja realistisen, sillä ihmisen merkitys maailmankaikkeudessa ei ole juuri hyönteistä kummempi. Sarjassa paljastetaan vain aivan tarpeellinen olemassa olevasta yhteiskunnasta ja vielä vähemmän siitä miten tilanne on kehittynyt sellaiseksi kuin se sarjassa on. Millään siitä ei ole merkitystä ja sen sijaan huomio kiinnittyy kouralliseen ihmiselämiä ja -kohtaloita.

Tätä tunnelmaa vain vahvistaa Madhousen erinomainen animaatio haaleine väreineen ja tummine sävyineen ja sarjan kiinnostava musiikki. Kokonaisuudessaan kyseessä on siis yksi kiinnostavampia scifi/kyberpunk-tyylisiä animeita, jonka olen vähään aikaan tullut katsoneeksi.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Traileri