HBO:n tuottamassa dokumentissa, joka esitettiin viime vuoden Rakkautta&Anarkiaa -festareillakin, palataan mennä vuosien supermallien pariin. Nyt eläkeikäiset kaunottaret jakavat kokemuksiaan ja elämän viisauttaan sekä kertovat tarinoita mennä vuosilta.

Itse en ole muoti-ihmisiä ja suurinta osaa malleista en edes tunnistanut. Kyse ei ole vain siitä, että olen itse väärää ikäluokkaa, vaan ihan siitä, että en koskaan lue lehtiä, joissa heitä näkyisi tai katso mainoksia tai kiinnitä huomiota edes katumainoksiin. Vaatteita ostan tarvittaessa ja aina enemmän mukavuuden kuin näyttävyyden ajatuksella. Tästä huolimatta ja tästä johtuen halusin nähdä tämän dokumentin. Erilainen on aina kiinnostavaa ja nämä muodista uransa tehneet naiset ovat monella tavalla aivan erilaisia kuin minä.

Malleja pidetään helposti hyvin yksiulotteisina ja jopa yksinkertaisina yksilöinä, mutta dokumentti osoittaa nopeasti kuinka väärässä tällainen näkemys on. Ruudulla omasta elämästään avoimesti puhuvat ja itselleen kypsän naisen varmuudella nauravat naiset ovat kiinnostavia persoonia ja älykkäitä ihmisiä. Vaikka he ovatkin eläneet maaimassa, joka on aivan erilainen kuin omani ja johon vain harvat valitut pääsevät osalliseksi, käy nopeasti selväksi, että tässä on joukko ihmisiä, joiden kanssa tulisin varmasti hyvin toimeen.

Dokumentti sisältää siis paljon kiinnostavaa. Toisaalta se on vilkaisu muotimaailman syvereihin tavalla, jolla tavallinen pulliainen ei muuten koskaan pääsisi sitä näkemään. Lisäksi haastattelut ravistelevat monia tavallisista malleihin liittyvistä stereotypioista ja vahvistavat samalla osan muotimaailmasta liikkuneista tarinoista ja huhuista. Kokonaisuus meinaa pituudestaan huolimatta jäädä lyhyeksi.

IMDb:ssä

HBO:n sivuilla

Dokumentista viime vuoden Rakkautta&Anarkiaa -sivuilla