Kirjoitin jonkin aikaa sitten sarjakuva-antologiasta Flight, jossa oli mukana myös Michel Gagné. Bloggaamisen hyviä puolia on se, että vaikka en hukutakaan kauheita määriä aikaa eri kirjoitusten taustatyöhön, etsin silti aina jotain tietoa ja taustaa eri kirjoituksiini. Ja niinpä tuota blogikirjoitusta miettiessäni löysin Gagnén nettisivut ja nettikaupan... Viimeinen voidaan nyt sitten tulkita joko hyvänä tai huonona asiana, pankkitilin tilanteesta riippuen, mutta joka tapauksessa tulin sitten tilanneeksi pari kirjaa: Saga of Rex, josta olin nähnyt jo pätkän Flight-antologiassa, sekä kuvarunoelman The Towers of Numar.

Saga of Rex on kokonaisuutena aivan yhtä kaunis kuin mitä aikaisemmin lukema pätkä antaa ymmärtää. Tarina on myös kerrottu lähes täysin kuvilla. Aivan alussa kerrotaan aivan pakollinen, jotta lukija ymmärtää tarina aloitusasetelman, sen jälkeen kaikki jää kuvituksesta tulkittavaksi. Sarjakuvassa näkyy Gagnén kokemus animaation parissa, sillä se kuljee kauniisti ja selkeästi tekstin puutteesta huolimatta. Vaikka vaikea on puhua puutteesta tässä tapauksessa, sillä ilman huomion vievää tekstiä kuvitus pääsee todella oikeuksiinsa. Tarina on monisyinen ja kiinnostava, minkä lisäksi lukija pääsee itse luomaan ja osallistumaan siihen, koska hänelle ei kerrota asioita, vaan hän saa tulkita niitä.

Kuvitettu runoelma The Towers of Numar on tyylillisesti aivan erilainen teos, mutta silti kaunis ja hauska. Siinä missä Saga of Rex on seikkailu, Numar kertoo tutkimisesta ja keksimisestä. Erilaisesta seikkailusta siis. Tietyllä tasolla Numar tuo mieleen Dr. Seussin teokset, mutta leikkivästä tyylistä huolimatta en mene vannomaan, että tarinan tietyt tasot avautuisivat lapselle. Toisaalta kaikkea ei ole tarvekaan keksiä heti, joten The Towers of Numar toimii erinomaisesti myös koko perheelle tarkoitettuna teoksena.

Viralliset sivut

Wikipediassa