Ennen Matrixia oli Johnny Mnemonic. Tässä William Gibsonin novelliin perustuvassa Keanu Reeves esittää Johnnya, joka tekee töitä tulevaisuuden teknomaailmassa tietokuriirina. Normaaliin tietojen välitykseen liian herkät asiat ladataan hänen aivoihinsa asennettuun muistitilaan, josta ne voidaan salasanan avulla sitten palauttaa, kun Johnny pääsee perille määränpäähän. Kun hänen viimeisin keikkansa menee pahasti pieleen, Johnny päätyy pakenemaan Yakuzalta...

Vuodelta 1995 peräisin oleva elokuva on aina ollut yksi suosikkejani, vaikka kukaan muu ei siitä ole koskaan erityisemmin pitänyt. :p Pitää kuitenkin muistaa, että tämä elokuva edelsi vuosituhannen vaihteessa alkanutta scifi-buumia, joten '95 valikoima oli hyvin rajallinen ja pääosin melko kökköä ylipäätään. Ja mitä tulee Reevesin näyttelemiseen, niin mies on aina ollut melkoinen puupökkelö, joten hänen suorituksensa ei varsinaisesti eroa tavallisesta. ;)

Itse pidän elokuvasta kiinnostavan ajatuksen takia ja siksi, että useat tarinan henkilöistä ovat poikkeuksellisen moniulotteisia. Tehosteita on käytetty hyvin, joten vaikutelma on oikeasti todentuntuinen. Tätä lisää "vanhojen" eli meidän ajastamme peräisin olevien rakenteiden ja teknologioiden käyttö tavalla, joka tekee maailmasta ikääntyneen. Usein scifissä näytetään vain uutta pintaa, kun todellisuudessa yhteiskunta ja ympäristö on aina sekoitus uutta ja vanhaa. Tämän tajuaminen lisää elokuvan maailman ulottuvuutta ei vain eteen- vaan myös taaksepäin.

Tarinaa tukee toki Gibsonin alkuperäisen novellin henki. Gibson on aina ollut parhaimpia kyberpunk-kirjoittajia, vaikka nykynäkökulmasta hänen vanhempi tuotantonsa onkin auttamattomasti vanhentunutta. Netin, sosiaalisen median ja kännyköiden kehitys on ollut jotain, mitä kenenkään ei ole onnistunut ennustaa läheskään oikein. Niinpä tällaisissa vanhemmissa elokuvissa leikitellään kyllä hologrammien ja virtuaalitodellisuuden kanssa, mutta ihmiset kaduilla eivät kulje kännykkä korvassa kiinni ja verkkoon ei pääse mistä tahansa. Omalla tavallaan tällaiset rinnakkaistodellisuuksiksi muuttuneet tulevaisuuden kuvat ovat aivan yhtä kiinnostavia ja paljon kertovat omasta ajastaan.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Traileri