Fantagraphics Books on nähnyt vaivaa tämän mangan julkaisemisessa. Tavallisen, paperikantisen julkaisun sijaan kirjastosta käsiin sattui paksu, painava ja kovakantinen julkaisu, jonka tukevan huokoinen paperi tuntuu hyvältä sormissa. Muuten julkaisu noudattaa Shimuran yleistä, melkein minimalistista piirrostyyliä, jossa huomio kiinnitetään hahmoihin ja heidän tarinoihinsa jättämällä melkein kaiken muun pois. Shimuran piirrosjälki on erinomaista, mutta todella erikoisen mangasta tekee tarina, sen aihe ja käsittely.

Wandering Son kertoo nimittäin Shuichista, pojasta, joka haluaisi olla tyttö, ja hänen ystävästään Yoshinosta, tytöstä, joka haluaisi olla poika. Aihetta ei käsitellä humoristisesti tai kevyesti, vaan hitaasti etenevä tarina on realistinen ja aito. Kyse ei ole vain viihteestä, vaan oikeista ihmisistä, joilla on oikeita ongelmia. Tarina etenee hitaasti aivan tavallisen elämän tahtiin ja ehdoilla. Joka päiväiset vastoinkäymiset ja erityisesti Shuichin elämä ovat keskipisteessä. Shimura käyttää myös tekstiä valikoivasti, joten lukijaa ei päästetä juurikaan hahmojen ajatuksiin tai tunteisiin. Sen sijaan voimme vain seurata tapahtumia ja reaktioita sekä vetää omia johtopäätöksiämme asioista.

Koska kirjan päähahmot ovat iältään juuri aikuisuuden kynnyksellä, he kaikki painivat omalla tavallaan oman identiteettinsä ja aikuistumisen kanssa. Shuichin ja Yoshinon tilanne voi siinä mielessä olla kärjistetympi ja tukalampi, mutta muutkaan heidän ystävistään ja koulutovereistaan eivät ole täysin sinut oman itsensä kanssa, kuten ei kukaan heidän ikäisensään. Tällainen kamppailu kuuluu kyseiseen kasvuvaiheeseen. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että siinä missä muiden kokemat muutokset tapahtuvat yhä normien sisäpuolella, Shuichi ja Yoshino ovat molemmat niiden reunamailla tai ulkopuolella.

Tässä ensimmäisessä kirjassa tarina ei ehtinyt vielä kovinkaan pitkälle. Toistaiseksi Shuichi ja Yoshino kumpikin on pitänyt ajatuksensa salaisuutena, jonka vain harva valittu tuntee. Vielä ei ole selvillä kuinka syvälle nämä ajatukset kulkevat. Aihe on vasta esitelty, esiaskeleet otettu ja ensimmäiset pienet kolhut koettu. Lukijana sitä toisaalta haluaa tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta toisaalta pelkää myötätuntoisesti kaikkia niitä kokemuksia, joita näillä kahdella on todennäköisesti edessään.

Wikipediassa

Anime-lehden arvostelu