Suomeksi nimellä Ender julkaistuun, alkuperäiskielellä leffan kanssa saman nimiseen Orson Scott Cardin romaaniin perustuva tieteiselokuva kertoo Andrew Ender Wigginistä, nuoresta pojasta, josta koulutetaan sotilasjohtajaa tulevaisuudessa, jossa Maata uhkaavat hyönteismäiset avaruusoliot.

Juonesta on parempi olla sanomatta sen enempää, sillä en halua spoilata tarinan lopun käännettä kirjaa lukemattomille. Mielestäni elokuva tosin avautuu huomattavasti paremmin, jos kirja on entuudestaan tuttu ja siitä muistaa jotakin, sillä tarinan tärkeimmät osat tapahtuvat Enderin pään sisällä. Paljon tästä jää elokuvassa pois, joten lopputulos on väkivaltaisempi ja yksiulotteisempi. Scifielokuvana Ender's Game toimii kyllä, mutta siitä jää pitkälti puuttumaan juuri ne elementit, joiden ansiosta kirja on niin hyvä. Lopputulos on ok elokuva, joka perustuu erinomaiseen teokseen.

Ongelma ei kuitenkaan ole missään nimessä sen enempää näyttelijäsuorituksessa, ohjauksessa kuin käsikirjoituksessakaan, vaan yksinomaan siinä, että kirjoitetussa versiossa on mahdollista kertoa lukijalle niin paljon enemmän juuri sellaisia asioita, jotka tapahtuvat eri hahmojen pään sisällä. Kirjassa voidaan pysähtyä ajattelemaan asioita aivan eri tavalla kuin aikaa sidotussa elokuvassa.

Ender-sarjasta tämä ensimmäinen kirja on melkein ainoa, joka toimii tällaisena erikoistehoste-elokuvana alkuunkaan. Muissa käsitellään jo niin paljon filosofisempia aiheita, että niistä ei toimintaelokuvaa leivota. Itse sarjan fanina olen iloinen, että elokuva on tehty ja onnistui näinkin hyvin. Ja tietenkin jos se saa muutaman ihmisen lukemaan näitä erinomaisia kirjoja, niin aina vain parempi. ;)

IMDb:ssä

Elokuvasta Wikipediassa